Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg  

 

 

 

 

 

 

Dato: 1. maj 2006

                                


Folketinget har i skrivelse af 4. april 2006 (ad L155) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål :

 

Spørgsmål 4:

 

”Kan ministeren bekræfte, at der i det oprindelige lovudkast i bemærkningerne til § 9 stod, at ”når forældrene ønsker at opdele deres orlov i flere perioder, forudsættes, at der tages et passende hensyn til forholdene på deres respektive arbejdspladser”, og kan ministeren bekræfte, at dette er i modstrid med de oprindelige intentioner i loven, som har været beskrevet på bl.a. ligestillingsministeriets hjemmeside www.lige.dk.”

 

Svar:

 

Jeg kan bekræfte, at der stod følgende bemærkninger til § 9 i det lovudkast, der blev sendt til høring:

 

Efter dagpengeloven kan hver af forældrene opdele forældreorloven med dagpengeret i flere perioder.

 

Østre Landsret har i en konkret sag, hvor der var uenighed mellem arbejdstager og arbejdsgiver om opdelingen i fraværsperioder afgjort, at der ikke var tilstrækkelig klar hjemmel til, at fraværet kunne fordeles således, at den ene forælder havde ret at holde orlov to dage om ugen og den anden forælder 3 dage om ugen.

 

Det må således antages, at det, når forældrene ønsker at opdele deres orlov i flere perioder, forudsættes, at der tages et passende hensyn til forholdene på deres respektive arbejdspladser.

 

I det høringsnotat, der blev oversendt til arbejdsmarkedsudvalget den 22. februar 2006 fremgår følgende om bemærkningerne til samme bestemmelse:

 

Til § 9

Der er i høringssvarene en del bemærkninger til spørgsmålet om forældrenes ret til at dele forældreorloven mellem sig. I nogle af høringssvarene ønskes en præcisering af reglerne eller bemærkningerne. Nogle ønsker, at fleksibilitetsmulighederne fremhæves, andre ønsker præciseret, at forældrenes fordeling af orloven skal aftales med arbejdsgiveren. En del af høringsparterne indstiller, at bemærkningerne neutralt henviser til problemstillingen, Østre Landsrets dom og at denne er anket til Højesteret.

 

Kommentar: Styrelsen har fulgt indstillingerne om en neutral gengivelse af problemstillingen.

 

Ligestillingsministeriet har oplyst, at der ikke i den oprindelige tekst på deres hjemmeside med vejledning i mulighederne for fordeling af orlov mellem forældrene er anført noget om, hvilke fleksible løsninger familien har ret til, og hvilke løsninger, der forudsætter en aftale med arbejdsgiveren.

 

 

 

 

                     

 

   

Lars Barfoed

                                                                                                           /Kirsten á Rogvi