ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

4. april 2006

 

Besvarelse af spørgsmål 3 (L104) stillet af Erhvervsudvalget den 28. marts 2006.    

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål:

Er det ministerens klare overbevisning, at den viden, som danske virksomheder og danske rådgivere inden for de seneste 15 år har erhvervet om det europæiske patentsystem, vil blive forringet, hvis Danmark ikke ratificerer den ændrede Europæiske Patentkonvention?

 

Svar:

Indledningsvis vil jeg gerne slå fast, at der efter min opfattelse ikke er noget alternativ til dansk medlemskab af det europæiske patentsamarbejde, og at det vil have betydelige negative konsekvenser for Danmark, hvis vores medlemskab ikke fortsætter.

 

De overordnede konsekvenser af en eventuel dansk udtræden af det europæiske patentsamarbejde vil være, at danske virksomheder mister muligheden for en indgang til EPO via den danske patentmyndighed. Dette er især til gavn for de danske virksomheder, der har mindre kendskab til ansøgningsproceduren. Dertil kommer, at udenlandske virksomheder mister muligheden for at tilvælge det danske marked via ansøgningsprocessen i EPO. Derved er der risiko for, at det danske marked "marginaliseres". Ydermere mister danske virksomheder muligheden for at gøre deres indflydelse gældende i en organisation, der har afgørende betydning for deres virke på eksportmarkederne, uanset om Danmark er med eller ej. Endelig må der peges på risikoen for, at Danmarks mulige udtræden af EPO vil kunne spille en vis rolle for virksomheders overvejelser fremover omkring placeringen af forsknings- og udviklingsaktiviteter.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk