ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

4. april 2006

 

Besvarelse af spørgsmål 2 (L104) stillet af Erhvervsudvalget den 28. marts 2006.    

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål:

Er det ministerens klare overbevisning, at der med en gennemførelse af lovforslaget ikke vil ske en forringelse af retssikkerheden for en dansk virksomhed, som kommer i konflikt med et europæisk patent?

 

Svar:

Reglerne om begrænsning betyder alene, at patenthaver får mulighed for at anmode om en begrænsning, der vil have umiddelbar virkning i samtlige EPO-medlemslande. Adgangen til begrænsning indebærer med andre ord kun, at den virksomhed, der ejer patentet, får mulighed for – frivilligt – at indskrænke gyldighedsområdet for sin rettighed. Det er min opfattelse, at denne adgang vanskeligt kan give retssikkerhedsproblemer for øvrige virksomheder. Det mest ugunstige udfald af en sag om central begrænsning vil være, at begæringen afslås, hvorved patentet opretholdes i den oprindelige form, det er meddelt.

 

Jeg vil i øvrigt gerne understrege, at der ikke sker en ændring af mulighederne for nationalt at søge et patent omprøvet, begrænset eller kendt ugyldigt enten i administrativt regi eller ved domstolene.

 

En dansk virksomhed, der oplever problemer i relation til et europæisk patent med virkning i Danmark, har således fortsat mulighed for at søge patentet omprøvet i Danmark hos den danske patentmyndighed i medfør af patentlovens bestemmelser herom. EPO’s eventuelle beslutning om at begrænse et europæisk patent har umiddelbar virkning i Danmark, men det forhindrer ikke tredjemand i at søge patentet yderligere begrænset. Ydermere vil et europæisk patent med virkning i Danmark altid kunne gøres til genstand for en sag om ugyldighed ved en dansk domstol.

 

Og tilsvarende har en dansk virksomhed, der kommer i konflikt med et europæisk patent i et af de øvrige medlemslande, også fremover muligheden for at søge patentet kendt ugyldigt eller begrænset ved de retsmidler, der gælder i det pågældende land.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk