B 103 Forslag til folketingsbeslutning om anvendelse af åbne standarder for software i det offentlige.

Udvalg: Udvalget for Videnskab og Teknologi
Samling: 2005-06
Status: Vedtaget

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 30-03-2006

Beslutningsforslag som fremsat

20051_b103_som_fremsat (html)

B 103 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om anvendelse af åbne standarder for software i det offentlige.

Fremsat den 30. marts 2006 af Morten Helveg Petersen (RV), Marianne Jelved (RV), Naser Khader (RV), Martin Lidegaard (RV) og Margrethe Vestager (RV)

Forslag til folketingsbeslutning

om anvendelse af åbne standarder for software i det offentlige

 

Folketinget pålægger regeringen at sikre, at det offentliges brug af informationsteknologi, herunder brug af software, er baseret på åbne standarder.

Regeringen bør senest den 1. januar 2008 indføre og vedligeholde et sæt af åbne standarder, der kan tjene til inspiration for øvrige offentlige myndigheder. Åbne standarder bør herefter være en del af grundlaget for det offentliges udvikling og indkøb af it-software med henblik på at fremme konkurrencen.

Regeringen bør sikre, at alle digitale informationer og data, som det offentlige udveksler med borgere, virksomheder og institutioner, findes i formater, der er baseret på åbne standarder.

Bemærkninger til forslaget

Beslutningsforslaget er en delvis genfremsættelse af beslutningsforslag nr. B 64, folketingsåret 2004-05, 1. samling (se Folketingstidende 2004-05, 1. samling, forhandlingerne side 3521 samt tillæg A side 4786 og 4788).

Den offentlige sektors indkøb af informationsteknologi bør ske på grundlag af forvaltningens vurdering af, hvorledes drift og service sker mest effektivt, forsvarligt og driftsøkonomisk.

Det er imidlertid en politisk opgave for det første at sikre, at der er fastlagt en strategi for det offentliges indkøb og anvendelse af software, således at den generelt er til gavn for brugere, borgere og virksomheder.

For det andet er det en politisk opgave at sikre, at det offentliges anvendelse af informationsteknologi sikrer enhver borgers demokratiske ret til frit at kunne modtage digitale informationer fra det offentlige og til frit at kunne sende digitale informationer til samme. Disse to politiske mål kan alene opnås, hvis den offentlige sektor stiller krav om, at software, der anvendes i den offentlige sektor og ved kommunikation med den offentlige sektor, baseres på åbne standarder.

For det tredje er det en politisk opgave at sikre rammerne for fri konkurrence.

For det fjerde er krav om åbne standarder af afgørende betydning i disse år, hvor kommuner og amter sammenlægger deres it-systemer som følge af kommunalreformen. Heri skal indgå, at alle offentlige hjemmesider, intranet og it-baserede arbejdsværktøjer bør være tilgængelige for personer med handicap, jf. de retningslinjer, som anbefales af Kompetencecenteret it for alle, som hører under IT- og Telestyrelsen.

For det femte er der væsentlige erhvervspolitiske perspektiver forbundet med indførelse af åbne standarder i den offentlige forvaltning.

For det sjette vil der formentlig være betragtelige økonomiske fordele på lang sigt ved indførelse af åbne standarder i den offentlige forvaltning.

Den offentlige it-politik bør sikre den offentlige sektor den bedst mulige software til de lavest mulige priser. Heri indgår parametre som funktionalitet, stabilitet og sikkerhed. Den offentlige it-politik bør medvirke til, at der sikres et konkurrencepræget marked for software i Danmark.

Åbne standarder betyder, at standarden er

veldokumenteret med den fuldstændige specifikation offentligt tilgængelig,

frit implementerbar uden økonomiske, politiske eller juridiske begrænsninger på implementering og anvendelse og

standardiseret og vedligeholdt i et åbent forum (en såkaldt standardiseringsorganisation) via en åben proces.

Der forventes i de kommende år en betydelig vækst i den offentlige sektors anvendelse af digital forvaltning og dermed en generelt større anvendelse af it og internet såvel i den offentlige sektor som mellem den offentlige sektor og den private sektor. For at de forventede gevinster ved den digitale forvaltning kan opnås, kræves der åbenhed i forbindelse med valget af it og åbenhed i kommunikation, udveksling af data og elektroniske dokumenter samt systemer, der kan tale sammen, således at borgere, virksomheder og det offentlige kan kommunikere indbyrdes. Åbenhed er således et fundamentalt krav såvel i relation til at fremme konkurrencen som til at understøtte det demokratiske aspekt af informationsteknologi. Derfor bør regeringen senest den 1. januar 2008 indføre og vedligeholde et sæt af åbne standarder.

Som udgangspunkt må den offentlige sektors indkøb og anvendelse af software være baseret på åbne standarder. Kun i de tilfælde, hvor der ikke findes et anvendeligt system, der er baseret på åbne standarder, bør den offentlige sektor indkøbe og anvende software, der er baseret på lukkede formater. I sådanne undtagelsestilfælde må der anføres en særskilt begrundelse i en sådan form, at den offentlige forvaltning kan vurdere, om der ved en senere lejlighed kan stilles krav om indførelse af åbne standarder. Af beslutningsforslaget følger ikke noget krav om, at ældre systemer omlægges til åbne standarder. Men regeringen pålægges at vedligeholde obligatoriske udvekslingsformater i forlængelse af Videnskabsministeriets arbejde med de såkaldte referenceprofiler samt at definere de regler, der skal gælde for begrundelser for at fravige kravet om åbne standarder.

Alle skal som udgangspunkt kunne kommunikere med den offentlige sektor uden krav om valg af en eller enkelte leverandørers software. Det er ikke altid tilfældet i dag, hvor den offentlige sektors anvendelse af software fra primært én leverandør kan betyde, at personer, der anvender andre typer af software fra andre leverandører, kan have vanskeligheder med at kommunikere med den offentlige sektor uden at være tvunget til at bruge en bestemt type software. Det gælder i særlig grad ministerierne, hvorfor det i fremtiden bør sikres, at der som minimum er ét åbent format i kommunika-tionen med borgerne.

I dag understøtter den offentlige sektors valg af software baseret på lukkede standarder et marked uden eller med meget lidt konkurrence. Krav om åbenhed €" og således ikke krav om fravalg eller tilvalg af særlige leverandører eller softwaretyper €" vil fremme tiltrængt konkurrence til fordel for hele samfundet.

Offentlige myndigheder skal blive bedre til at udveksle data og informationer. Enighed om åbne standarder vil kunne betyde, at virksomheder og myndigheder kan »stå på skuldrene« af hinanden i stedet for, at de nye større kommuner og regioner udvikler hver deres systemer, der ikke kan tale sammen. Dette forstærkede samarbejde kan yderligere bruges til, at virksomheder får nemmere ved at udvikle nye løsninger til den offentlige sektor, således at åbne standarder kan indebære betydelige innovationsmuligheder for dansk softwareindustri.

Skriftlig fremsættelse

Morten Helveg Petersen (RV):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om anvendelse af åbne standarder for software i det offentlige.

(Beslutningsforslag nr. B 103).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.