Ændringsforslag stillet den 29. maj 2006 uden for betænkningen

Ændringsforslag

til 2. behandling af

 Forslag til folketingsbeslutning om en videreførelse af et dansk bidrag til den multinationale sikringsstyrke m.v. i Irak og om, at danske militære styrker stilles til rådighed for FN’s bistandsmission til Irak (UNAMI)

[af udenrigsministeren (Per Stig Møller)]

 

Af   Frank Aaen (EL) og Rune Lund (EL):

Til teksten

   1) Efter 2. pkt. indsættes som 3. og 4. pkt.:

»I forbindelse med videreførelse af et dansk militært bidrag i Irak vil Danmark afvise at deltage i fælles operationer, hvor der ikke er garanti for, at eventuelle fanger ikke bliver udsat for tortur, forsvinden, død eller andre menneskerettighedskrænkelser. De danske styrker skal derfor føre eller modtage fortegnelser over eventuelle fanger, og hvor de måtte befinde sig indtil løsladelse eller domfældelse.«

[Garanti for at eventuelle fanger ikke udsættes for tortur m.v.]

Bemærkninger

Til nr. 1

Forslagsstillerne finder, at det er et fælles ansvar – og dermed også et dansk ansvar – for koalitionsstyrkerne og de irakiske sikkerhedsstyrker at sørge for, at tilfangetagne og internerede behandles i overensstemmelse med menneskerettighederne, uanset hvem som har taget personerne til fange, og uanset hvem som efterfølgende internerer de tilfangetagne. Med ændringsforslaget slås det fast, at hvis Danmark ikke kan få garanti for, at eventuelle fanger behandles i overensstemmelse med menneskerettighederne, afviser Danmark at deltage i fælles operationer.