Udvalget for Videnskab og Teknologi

Folketinget

Christiansborg

1240 København K

 

 

Hermed fremsendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 7, 8 og 9 (B 103) stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 15. maj 2006.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Helge Sander

 

 


Spørgsmål nr. 7, 8 og 9 stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 15. maj 2006 til Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (B 103)

 


 

Spørgsmål 7

 

"Vil ministeren redegøre for de direkte afledte omkostninger som følge af beslutningsforslaget eksklusive omkostninger forbundet med indkøb af ny software i den offentlige sektor?”

 

Svar:

I besvarelsen af udvalgets spørgsmål 1 til B 103 oplyste jeg, at det ikke på nuværende tidspunkt er muligt at sige noget konkret om de økonomiske konsekvenser af beslutningsforlaget.

 

Dette gælder tilsvarende for de afledte omkostninger af forslaget.

 

Når det ikke er muligt at redegøre mere præcist for omkostningerne, skyldes det dels, at forslaget vil få økonomiske konsekvenser for alle offentlige myndigheder, dels at konsekvenserne vil variere fra én myndighed til en anden, afhængig af eksisterende it-systemer og standarder, integration med eksisterende systemer m.m.

 

Dertil kommer usikkerhed i forhold til afgrænsning af kravene og undtagelsesmulighederne.

 

Til brug for besvarelsen af udvalgets spørgsmål 1-6 udarbejdede IT- og Telestyrelsen to notater, der var vedlagt besvarelsen som bilag 1 og 2. Bilag 1 beskriver de økonomiske konsekvenser ved beslutningsforslaget, i det omfang det på nuværende tidspunkt er muligt at sige noget om dem. Bilag 2 beskriver de forventede årlige udgifter til software.

 

Jeg kan henholde mig til disse to bilag, og i øvrigt henvise til besvarelsen af spørgsmål 1 fra udvalget.

 

Spørgsmål 8

 

"Vil ministeren redegøre for de teknologiske og økonomiske omkostninger i Videnskabsministeriet som følge af beslutningsforslaget, dvs. besvare udvalgets spørgsmål 3?”

 

Svar:

I besvarelsen af udvalgets spørgsmål 3 henviste jeg til min besvarelse af spørgsmål 1 og 2 og de dertilhørende bilag 1 og 2.

 

Dette skyldes, at de generelle usikkerhedsmomenter, der beskrives i bilagene, gælder tilsvarende for Videnskabsministeriet. Det er således ikke muligt at sige noget sikkert om de teknologiske eller økonomiske konsekvenser af B 103 for Videnskabsministeriet.

 

Jeg kan dog tilføje at beslutningsforslaget ikke umiddelbart vil pålægge Videnskabsministeriet omkostninger, der adskiller sig fra de øvrige offentlige myndigheder.

 

Dette skyldes, at implementeringen af beslutningsforslagets krav vil skulle ske på hvert enkelt område og ikke centralt.

 

Jeg kan derfor fortsat henholde mig til redegørelsen i bilag 1 og 2, vedlagt besvarelsen af udvalgets spørgsmål 1-6.

 

Spørgsmål 9

 

"Kan ministeren bekræfte, at det er omkostningsneutralt for kommunerne, hvis

man fra centralt hold indfører og vedligeholder et sæt åbne standarder?”

 

Svar:

I besvarelsen af udvalgets spørgsmål 4 til B 103 henviste jeg til, at vurderingen af de økonomiske omkostninger ved forslaget, som de skitseres i svaret på spørgsmål 1 og 2 samt bilag 1 og 2, også gælder for kommunerne.

 

Det vil sige, at jeg ikke på det foreliggende grundlag kan bekræfte, at gennemførelsen af B 103 vil være udgiftsneutralt for kommunerne.

 

Indførelse og vedligeholdelse af et sæt standarder fra centralt hold vil ikke ændre på dette.

 

Det skyldes først og fremmest, at gennemførelsen af standardiseringen stadig ligger i den enkelte institution, og de deraf følgende omkostninger således fortsat ligger decentralt.

 

Jeg kan således fortsat henholde mig til redegørelsen i de tidligere fremsendte bilag 1 og 2.