Udvalget for Videnskab og Teknologi

Folketinget

Christiansborg

1240 København K

 

 

Hermed fremsendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 11, 12, 13, 14 og 15 (B. nr. 103) stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 24. maj 2006.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Helge Sander

 

 


Spørgsmål nr. 11, 12, 13, 14 og 15 stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 4. maj 2006 til Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (B. nr. 103)

 

 

Spørgsmål 11

Er pdf-formatet efter ministerens opfattelse en åben standard eller ej?

 

Svar

Videnskabsministeriet har igangsat en revurdering af anbefalingerne vedrørende standarder for tekstbehandlingdokumenter i OIO-kataloget. Åbenheden af de forskellige standarder for teksbehandlingsdokumenter vil i den forbindelse blive vurderet. I relation hertil vil PDF og den særlige version PDF/A også blive vurderet.

 

 

Spørgsmål 12

Hvilke åbne standarder på dokumentsiden honorerer i dag internationale krav om handicaptilgængelighed?

 

Svar

Der findes i dag ikke en anerkendt international vedtaget standard for handicaptilgængelighed til dokumenter.

 

For at sikre handicaptilgængeligheden skal udbyderen af dokumentet sikre, at den information, der er indeholdt i dokumentet er tilgængelig ved brug af hjælpemidler eller, at dokumentet selv indeholder mulighed for, at den handicappede kan tilgå informationen i dokumentet.

 

De Samvirkende Invalideorganisationer arbejder i den forbindelse med relevante aktører, herunder diverse handicaporganisationer, for at beskrive hvilke åbne dokumentformater, der er tilgængelige for handicappede.

 

For så vidt angår handicaptilgængelighed i it-systemer henvises ligeledes til Folketingets behandling af B 40, hvor der pågår en kortlægning af it-tilgængeligheden i den offentlige sektor i Danmark.

 

 

Spørgsmål 13

Anvender ministeriet andre åbne formater end odf-formatet på sin hjemmeside?

 

Svar

Store dele af Videnskabsministeriets hjemmeside (www.vtu.dk) baserer sig på (X)HTML, der er en åben standard.

 

 

Spørgsmål 14

Vil ministeren fremsende kommissorium m.v. for det tværministerielle udvalg, som ministeren omtalte i sin besvarelse af samrådsspørgsmål A?

 

Svar

Kommissorium for udvalg om bedre interoperabilitet kan findes på http://www.oio.dk/files/kommissorium.pdf og er vedlagt som bilag til denne besvarelse. Rapporten "Udveksling af data mellem offentlige myndigheder - Analyse af udfordringer og barrierer" kan findes på http://www.vtu.dk/fsk/publ/2006/UAD-rapport.pdf. Afrapporteringen "En styrket indsats for bedre interoperabilitet" kan findes på http://www.vtu.dk/fsk/publ/2006/Afrapportering.pdf. 

 

Spørgsmål 15

Hvad er de økonomiske konsekvenser af beslutningsforslaget for kommunerne, og hvilke ændringsforslag forestiller ministeren sig, der kan stilles for at afhjælpe eventuelle negative økonomiske konsekvenser?

 

Svar

Som det er blevet svaret tidligere, er det ikke muligt entydigt at besvare spørgsmålet om de økonomiske konsekvenser af beslutningsforslag B 103.

 

It-ordførerne vil som tidligere nævnt inden 1. september 2006 blive inviteret til en nærmere drøftelse af mulighederne for at fremme åbne standarder i den offentlige sektor på baggrund af den rapport, som udvalget om bedre interoperabilitet forventer at afslutte inden sommerferien.