Besvarelse af spørgsmål nr. 558 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del).

 

Spørgsmål:

 

”Ministeren bedes med henvisning til artikler i Jyllands-Posten 15/9-06: "Almindelig kunstgødning kan blive til bomber" og "Eksplosive vitaminer til græsplænen" redegøre for, hvordan resultaterne af de omtalte sprængningsforsøg vil indgå i det videre arbejde med forslaget om at forbyde private at købe ammoniumnitrat.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Forsvarsministeriet, der har oplyst følgende:

 

”I forbindelse med Forsvarsministeriets høring om ”Rapporten vedrørende analyse af kontrollen med farlige stoffer”, har Beredskabsstyrelsen indsendt høringssvar, hvorunder der i relation til rapportens anbefaling 42r er bemærkninger vedr. fremtidig kontrol med ammoniumnitrat. Beredskabsstyrelsen svar vedr. anbefaling 42r er vedlagt som bilag. Heraf fremgår blandt andet, at ammoniumnitrat med en lavere koncentration en tidligere antaget kan detoneres med en standard detonator.

 

Beredskabsstyrelsens høringssvar vil – i lighed med øvrige myndigheders høringssvar – indgå i de videre overvejelser om implementering af rapportens i alt 16 anbefalinger. På baggrund af de indkomne høringssvar er Forsvarsministeriet sammen med Beredskabsstyrelsen ved at udarbejde et høringsnotat og et implementeringsnotat. Notaterne tilsendes Kriseberedskabsgruppen primo/medio oktober med henblik på Kriseberedskabsgruppens stillingtagen til det fremtidige arbejde med anbefalingerne.”