Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

Den 9. oktober 2006

 

 

 

 

 

Sagsnr.: 3528


 

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 26. september 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 493:

 

Spørgsmål 493:

”Er ministeren parat til – på baggrund af de konkrete erfaringer med fund af fugleinfluenza sidste vinter og i foråret – at reducere de områder, herunder mellemrisikoområder, der er omfattet af særlige restriktioner (fjerkræ under net. m.v.) til de aktuelle arealer, hvor fugleinfluenza er fundet i vilde fugle, og er ministeren, som alternativ til regionale lempelser, villig til at se på muligheden for, at restriktioner først træder i kraft i mellemrisikoområder, når der er faktiske fund af fugleinfluenza?”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Formålet med reglerne om netoverdækning af fjerkræs udeareal i de vilde fugles trækperioder, jf. § 7, stk. 2, i bekendtgørelse nr. 941 af 14. september 2006 om forebyggende foranstaltninger mod aviær influenza er at forhindre, at de vilde fugle kommer i kontakt med fjerkræet. Det er således tale om en forebyggende foranstaltning, der iværksættes for at reducere risikoen for spredning af fugleinfluenza fra vilde fugle til tamfjerkræ.

 

Fødevarestyrelsen vurderer derfor, at det vil være formålsløst at iværksætte netoverdækning som forebyggende foranstaltning i et område, hvori der allerede er konstateret fugleinfluenza. Efter den gældende lovgivning vil konsekvensen af et eventuelt fund af fugleinfluenza i vilde fugle da også blive, at fjærkræet i et sådant område skal være lukket ind, idet det er forbudt at holde fjerkræ og andre fugle i fangenskab udendørs i kontrol- og moniteringsområdet, jf. henholdsvis § 6, stk. 1, nr. 8, og § 10, stk. 1, nr. 3, i bekendtgørelse nr. 940 af 14. september 2006 om visse beskyttelsesforanstaltninger over for højpatogen aviær influenza hos vilde fugle.

 

Med de relativt begrænsede erfaringer, som fødevaremyndighederne foreløbigt har fået med fund af højpatogen fugleinfluenza i vilde fugle her i landet, er det på nuværende tidspunkt ikke veterinærmæssigt forsvarligt udelukkende at udpege de områder, hvor der i foråret blev konstateret højpatogen fugleinfluenza i vilde fugle, som de områder, der skal været omfattet af situation med middel risikoniveau.”

 

 

 

Lars Barfoed

                                                                                                                     /Thomas Elvensø