Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

Den 29. juni 2006

 

 

 

 

 

 

Sagsnr.: 1386

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 23. maj 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 358:

 

Spørgsmål 358:

”Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af FLF alm. del – samrådsspm. BI og BJ om salmonellainficeret kød fra slagteriet Calzi i Italien den 23. maj 2006 oplyse, om man for så vidt angår importeret kød kan kræve, at importøren kontrollerer kødet, og kan importøren pålægges at betale for kontrollen?”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

”Hvad angår hygiejne og fødevaresikkerhed i forbindelse med importerede fødevarer, gælder de generelle principper og regler i fødevarelovgivningen.

 

Det er producentens, importørens og grossistens ansvar at sikre, at fødevarelovgivningen overholdes, herunder at fødevarerne er uden sundhedsmæssig risiko for forbrugerne.

 

Importører skal som alle andre fødevarevirksomheder etablere og udføre et risikobaseret egenkontrolprogram. Det indebærer, at den enkelte importør skal foretage en risikovurdering af mulige sundhedsfarer i forbindelse med virksomhedens aktiviteter.

 

Ifølge EU-reglerne kræves der fravær af Salmonella i hakket kød, tilberedt kød og maskinsepareret kød, mens Salmonella godt må forekomme i fersk kød i øvrigt. Undtagelsen fra det er multiresistent Salmonella Typhimurium DT104, idet der på baggrund af en risikovurdering er fastsat et nationalt krav om fravær af denne Salmonellatype i fersk kød.

 

Gennem egenkontrolprocedurerne skal importøren sikre, at f.eks. importeret kød overholder de mikrobiologiske kriterier og grænseværdier i fødevarelovgivningen, herunder fravær af multiresistent Salmonella Typhimurium DT104, og at kødet i øvrigt ikke indebærer en sundhedsrisiko for mennesker. Dette kan sikres ved råvarekontrol, hvor virksomhederne kræver dokumentation fra leverandøren f.eks. i form af leverandørerklæringer eller analysecertifikater, ligesom det vil være nødvendigt, at importøren lejlighedsvist kontrollerer troværdigheden af denne dokumentation ved at udtage og analysere stikprøver.

 

Det er virksomheden, der afholder alle udgifter forbundet med udførelse af egenkontrol  i fødevarevirksomheder, herunder eventuel udtagning og analyse af prøver af fødevarer.

 

Hvad angår kravet om, at multiresistent Salmonella Typhimurium DT104 ikke må forekomme i fersk kød, håndhæves det både i forhold til danske produkter, som afsættes på det danske marked, og danske produkter, der afsættes på EU-markedet og til 3. lande. Tilsvarende kontrolleres fersk kød fra andre EU-lande og fra 3. lande for multiresistent Salmonella Typhimurium DT104 gennem stikprøver, som de danske myndigheder udtager.”

 

 

 

 

Lars Barfoed

                                                                                                                     /Thomas Elvensø