Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

 

28. marts 2006

J nr. 438-63

 



 

Folketingets Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har med skrivelse af 1. marts 2006 (FLF alm. Del spørgsmål 235-237) anmodet om min besvarelse af følgende spørgsmål nr. 235.

 

Spørgsmål 235:

Vil ministeren oplyse om de faglige og politiske begrundelser for at indføre forbud imod udegående hobbyfjerkræbesætninger på under 100 stk. uden overdækning af udendørsarealet.

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende om den faglige begrundelse for forbudet:

 

”Den 14. februar 2006 om aftenen blev Fødevarestyrelsen orienteret fra EU-kommissionen om, at der var påvist aviær influenza H5N1 i to døde svaner ved øen Rügen i Østersøen. Den 16. februar blev det bekræftet, at den fundne type H5N1 var identisk med den asiatiske type og den højpatogene form.

 

Den 19. februar 2006 modtog  Fødevarestyrelsen meddelelse fra EU-kommissionen, om at man i Tyskland på fastlandet i nærheden af Rügen, havde fundet to nye tilfælde af højpatogen aviær influenza H5N1, nu i en musvåge og en måge. Desuden blev det oplyst, at der var fundet yderligere 20 nye tilfælde på Rügen.

 

Måger søger ned til selv mindre fjerkræbesætninger for at æde foder, så fundet af H5N1 i en måge sammenholdt med, at der i de følgende dage blev påvist H5N1 i vilde fugle i andre områder i Tyskland, samt i andre EU-lande, blev vurderet til at udgøre en stigning i risikoniveauet for smitte fra vilde fugle til danske fjerkræbesætninger.

 

Derfor blev det, ud fra et forsigtighedsprincip, besluttet at skærpe reglerne vedrørende overdækning, indført efter de første tyske fund, således at hobbyfjerkræ og hobbyfugle efter d. 24. februar 2006 skal holdes indendørs eller under net og at de skal fodres og vandes indendørs eller under en overdækning, der sikrer, at vilde fugle ikke kan komme i kontakt med det foder og vand, som er tiltænkt de pågældende fugle. Ænder og gæs kan stadig holdes udendørs, men skal ligeledes være under net og fodres og vandes indendørs eller under en overdækning. Strudse kan fortsat holdes udendørs i indhegning, da indelukning og overdækning ikke er praktisk muligt, dog på betingelse af at de fodres og vandes indendørs eller under en overdækning, der sikre at vilde fugle ikke kan komme i kontakt med det foder og vand, som er tiltænkt de pågældende strudsefugle.

 

De nye regler omfatter ikke fjervildt, da der allerede gælder særlige regler for denne type fugle.

 

I takt med at der siden d. 15. marts 2006 er fundet højpatogen H5N1 virus i vilde fugle flere steder i Danmark, er reglerne vedrørende indelukning af fjerkræ og andre fugle skærpet, således at der i zonerne etableret omkring findestederne for de smittede fugle nu er krav om indelukning af alt fjerkræ og andre fugle i fangenskab.”

 

 

Jeg kan supplerende tilføje, at det for mig er helt afgørende af vi forebygger så effektivt som overhovedet muligt mod, at fugleinfluenza smitter fra vilde fugle til tamfjerkræ. Det var derfor min beslutning at lade hobbyfjerkræavlerne omfatte af de beskrevne restriktioner. Situationen er så alvorlig, at indgrebene er nødvendige for at bidrage til at forhindre et egentligt udbrud af fugleinfluenza. I den sammenhæng kan hobbyfjerkræavleren også gøre en indsats, der gør en forskel, og det ville være vanskeligt at fastsætte en antalsmæssig afgrænsning, hvorefter visse besætninger slet ikke ville være omfattet af krav om overdækning.

 

 

 

 

 

Lars Barfoed

 

 

 

 

/Birgit Gottlieb