Folketingets Udvalget for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

3. april 2006

J. nr.: 438-63

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 1. februar 2006 (Ad FLF alm. del spørgsmål 188) anmodet om min besvarelse af følgende spørgsmål:


Spørgsmål 188:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 24. januar 2006 fra Ivan B. Pedersen vedrørende forslag til bekendtgørelse om Aviær Influenza, jf. FLF alm. del – bilag 234.”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Fødevarestyrelsen kan oplyse, at Ivan B. Petersens henvendelse vedrører et udkast til bekendtgørelse, som styrelsen sendte i høring den 20. december 2005. Efter høringen udstedte Fødevarestyrelsen bekendtgørelse nr. 62 af 2. februar 2006 om pligt til overvågning for aviær influenza hos fjerkræ og opdrættet fjervildt. Bekendtgørelsen trådte i kraft den 15. februar 2006.

 

Formålet med bekendtgørelsen er bl.a. at implementere Kommissionens beslutning af 11. januar 2006 om gennemførelse i 2006 af undersøgelser for aviær influenza hos fjerkræ og vilde fugle i medlemsstaterne.

 

Ivan B. Petersen skriver bl.a. i sin henvendelse, at han som opdrætter af racehøns er uforstående over for at blive pålagt nye restriktioner og udgifter på grund af forholdsregler mod en sygdom, som ikke er påvist i Danmark.

 

Situationen har imidlertid ændret sig væsentligt siden Ivan B. Petersens henvendelse, idet der den 15. marts 2006 er konstateret højpatogen aviær influenza af typen H5N1 i en død musvåge fundet på Svinø. Siden er sygdommen fundet i vilde fugle flere steder i landet.

 

Herudover kan Fødevarestyrelsen oplyse, at det overvågningsprogram, som Ivan B. Petersen kommenterer, navnlig tager sigte på erhvervsmæssigt opdræt af fjerkræ og fjervildt. Således vil hobbyavlere som udgangspunkt ikke være omfattet af reglerne om blodprøveudtagning, medmindre de pågældende hobbybesætninger omsætter levende fjerkræ og på omsætningstidspunktet har mere end 100 dyr. Fødevarestyrelsen vurderer på den baggrund, at kun et meget begrænset antal hobbyavlere reelt er omfattet af rutineovervågningsprogrammet.

 

Den eneste forpligtelse, som hobbyavlere umiddelbart er pålagt efter bekendtgørelsen, er en pligt til straks at underrette fødevareregionen i tilfælde af et væsentligt fald i foder- eller vandindtagelsen eller et væsentligt fald i ægproduktionen samt til at indsende materiale til undersøgelse for aviær influenza efter fødevareregionens anvisninger. Denne pligt er en videreførelse af en tilsvarende bestemmelse i § 4 i bekendtgørelse nr. 1263 af 12. december 2005 om pligt til overvågning for aviær influenza hos fjerkræ. Disse regler om tidlig varsling for aviær influenza implementerer Kommissionens beslutning af 19. oktober 2005 om biosikkerhedsforanstaltninger med henblik på at reducere risikoen for overførsel af højpatogen aviær influenza forårsaget af influenzatype A, subtype H5N1, fra vildtlevende fugle til fjerkræ og andre fugle i fangenskab og om et system for tidlig påvisning i områder med særlig risiko.

 

Til Ivan B. Petersens bemærkninger om katte og svin kan Fødevarestyrelsen oplyse, at styrelsen er opmærksom på risici i relation til smittespredning til andre dyr i områder, hvor der er konstateret aviær influenza i vilde fugle, herunder bl.a. til katte og svin. Styrelsen overvejer derfor løbende, herunder i lyset af erfaringer fra de øvrige EU-lande, om der kan være behov for at supplere de gældende regler.

 

I den forbindelse overvejer Fødevarestyrelsen for tiden, om der kan være behov for at øge opmærksomheden på frilandssvin i områder, hvor der er konstateret aviær influenza i vilde fugle.

 

Vedrørende katte henvises der herudover til besvarelsen af spørgsmål nr. 237.”

 

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Lars Barfoed

 

 

/Birgit Gottlieb