L 160 Forslag til lov om ændring af retsplejeloven.

(Forbedring af voldtægtsofres retsstilling m.v. og beskikkelse af bistandsadvokat for pårørende til afdøde i straffesager mod politipersonale).

Af: Justitsminister Lene Espersen (KF)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 27-04-2005
1. behandlet / henvist til udvalg 11-05-2005
Betænkning afgivet 02-06-2005
2. behandlet/direkte til 3. behandling 09-06-2005
3. behandlet, vedtaget 14-06-2005
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Loven styrker retsstillingen for forurettede i voldtægtssager og andre grove sædelighedssager på en række punkter, herunder følgende:
- Der skal altid ske beskikkelse af en bistandsadvokat i voldtægtssager m.v., medmindre den forurettede frabeder sig dette.
- Den forurettede skal have lejlighed til at tale med en bistandsadvokat inden den første egentlige politiafhøring, medmindre den forurettede frabeder sig det.
- Politiafhøringen af forurettede skal ske under tilstedeværelse af en beskikket advokat, medmindre den forurettede anmoder om at blive afhørt uden bistandsadvokatens tilstedeværelse.
- Bistandsadvokatens ret til aktindsigt forud for afgørelsen af tiltalespørgsmålet udvides.
- Bistandsadvokaten får ret til under sagens behandling ved domstolene at gøre indsigelse mod en bevisførelse om den forurettedes tidligere seksuelle adfærd.
- Det sikres, at spørgsmålet om, hvorvidt tiltalte skal føres ud under forurettedes forklaring i voldtægtssager, afklares forud for domsforhandlingen.
Herudover indføres en hjemmel til at beskikke en advokat for nære pårørende til en forurettet i straffesager mod politipersonale, bl.a. i tilfælde, hvor en forurettet er afgået ved døden som følge af politiets indgriben eller mens den pågældende var i politiets varetægt.

Baggrund:

Lovforslaget var en udmøntning af dele af en folketingsbeslutning om forbedring af voldtægtsofres retsstilling før og under retssagen, jf. beslutningsforslag nr. B 82 fra folketingsåret 2003-04. Der henvises til omtalen af dette under folketingsåret 2003-04.
Lovforslaget byggede endvidere på Strafferetsplejeudvalgets betænkning nr. 1458/2005 om forbedringer af voldtægtsofres retsstilling.