L 137 Forslag til lov om Danmarks tilslutning til EU's forfatningstraktat

(Danmarks ratifikation m.v. af traktat om en forfatning for Europa).

Af: Udenrigsminister Per Stig Møller (KF)
Udvalg: Europaudvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Bortfaldet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 31-03-2005
1. behandlet / henvist til udvalg 19-04-2005
Betænkning afgivet 27-05-2005
2. behandlet/henvist til udvalg 07-06-2005
3. behandling planlagt til 07-09-2005
Ministerområde:
Udenrigsministeriet
Resumé:
Lovforslaget indebar, at regeringen på Danmarks vegne ville kunne ratificere traktat om en forfatning for Europa. Angående traktatens bestemmelser om muligheden for at overgå til kvalificeret flertal eller til den almindelige lovgivningsprocedure indeholdt lovforslaget endvidere en bestemmelse om, at Folketinget i alle tilfælde skulle give samtykke hertil.

Baggrund:

Det fremgik af den skriftlige fremsættelse, at fordi der med traktaten ville ske overladelse af yderligere beføjelser til EU, skulle ratifikationen ske i henhold til grundlovens § 20. Regeringen havde på forhånd tilkendegivet, at uanset om lovforslaget opnåede det tilstrækkelige flertal på fem sjettedele af Folketingets medlemmer, sådan som grundlovens § 20 foreskriver, ville traktaten blive forelagt befolkningen ved en folkeafstemning.
Forud for lovforslagets fremsættelse blev der indgået en politisk aftale mellem V, S, KF, RV og SF om tilslutning til traktaten. Heri blev det bl.a. slået fast, at de danske forbehold ville blive fastholdt.