Skatteministeriet J.nr.   2005-311-0078 Den Til Folketingets Skatteudvalg L   125- Forslag til Lov om ændring af afskrivningsloven, ejendomsvancebeskat- ningsloven og tonnageskatteloven (Beskatning ved afståelse af kontrakter om l e- vering af skibe og andre driftsmidler samt entreprisekontrakter. Beskatning ved afståelse  af skibe og andre driftsmidler, der endnu ikke er færdige til at indgå i driften af en virksomhed). Hermed fremsendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr.   10-12 af 25. april 2005. Kristian Jensen /  Lise Bo Nielsen
Side 2
Side 2 Spørgsmål 10:   Medfører lovforslagets § 2, der indsætter § 1A i EBL, at en parcelhusejer, der har indgået en entrepr iseaftale om ombygning af en ejendom omfattet af EBL § 8, kan opgøre tab efter EBL på kontrakten, hvis han annullerer kontrakten inden arbejdets påb  e- gyndelse på ejendommen, og i den anledning skal betale en erstatning, og dette sker ved, at han tilbagekøber kontrakten mod et kontant vederlag (tabet)? Svar: Den foreslåede § 1 A i ejendomsavancebeskatningsloven omfatter efter ordlyden alene entreprisekontrakter om opførelse af en bygning. Bestemmelsen omfatter derimod ikke en- treprisekontrakter om ombygning af en eksisterende bygning eller tilbygning til en eksiste- rende bygning. Det vil sige, at afståelse eller opgivelse af retten i henhold til en kontrakt om ombygning af en eksisterende ejendom eller opførelse af en tilbygning til en eksisterende bygning  - i modsætning til en kontrakt om opførelse af en ny bygning på samme ejendom  - efter forslaget ikke sidestilles med afståelse af fast ejendom. Dette gælder, uanset, om der er tale om ombygning af et parcelhus omfattet af ejendomsavancebeskatningslovens § 8 eller om f.eks. ombygning af en kontorejendom til lejligheder til beboelse. En parcelhusejer, der har indgået en entreprisekontrakt om ombygning af en ejendom omfa t- tet af ejendomsavancebeskatningslovens § 8, kan derfor efter forslaget  ikke opgøre tab efter ejendomsavancebeskatningsloven  på kontrakten, hvis han annullerer kontrakten inden a r- bejdets påbegyndelse på ejendommen, og i den a  nledning skal betale en erstatning. Sondringen mellem kontrakter om opførelse af en ny bygning og kontrakter om ombygning af en bestående bygning eller en tilbygning til en bestående bygning forekommer ikke he  n- sigtsmæssig. Jeg vil derfor fremsætte ændringsforslag, således at bestemmelsen også ko  m- mer til at omfatte kontrakter om ombygning af en eksisterende bygning og tilbygning til en eksisterende bygning.
Side 3 Spørgsmål 11:  Medfører lovforslagets § 2, der indsætter § 1A i EBL, at en skatteyder, der har indgået en entreprisekontrakt med en entreprenør vedrørende byggeri af et parcelhus på   skatteyders grund, og entreprenøren herefter ikke påbegynder byggeriet, men betaler en e r- statning til skatteyder, at skatteyder bliver skattepligtig af denne erstatning efter EBL § 1 A, da ejendommen - der fortsat er en ubebygget grund - ikke er omfattet af EBL § 8? Svar: Ja, den foreslåede § 1 A i ejendomsavancebeskatningsloven betyder, at en skatteyder, der har indgået en entreprisekontrakt med en entreprenør vedrørende byggeri af et pa rcelhus på skatteyderens grund, og entreprenøren ikke påbegynder byggeriet, men betaler en ersta  t- ning til skatteyderen, at skatteyderen bliver skattepligtig af denne erstatning efter ejendoms- avancebeskatningslovens § 1 A, idet kontrakten ikke er omfattet af ejendomsavancebeskat- ningslovens § 8.
Side 4 Spørgsmål 12:  I hvilket omfang vil ikke-erhvervsdrivende skatteydere blive skattepligtige af fortjenester o.l., herunder modtagne erstatninger m.v. , vedrørende entreprisekontrakter omfattende byggeri o.l. på parcelhuse og sommerhuse til eget brug? Svar: Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget skal d en foreslåede § 1 A i eje n- domsavancebeskatningsloven gælde, uanset om der er tale om en entreprisekontrakt vedrø- rende en bygning m.v., der skal benyttes erhvervsmæssigt og som vil kunne afskrives efter afskrivningslovens kapitel 3, en bygning m.v., der skal benyttes erhvervsmæssigt, men som ikke vil kunne afskrives, eller en bygning m.v., der skal anvendes til private formål  - f.eks. parcelhuse og sommerhuse til eget brug. Bestemmelsen indebærer, at fortjeneste ved afståelse af en entreprisekontrakt altid  skal med- regnes ved opgørelsen af sælgerens (bygherrens) skattepligtige indkomst for det år, hvor e n- treprisekontrakten afstås. Tab ved afståelse eller opgivelse af en entreprisekontrakt vil kunne fradrages i fortjeneste ved afståelse af entreprisekontrakte r og/eller faste ejendomme det samme og eventuelt efterfølgende år. Tilsvarende vil tab ved afståelse af en fast ejendom kunne fradrages i fortjeneste ved afståelse af entreprisekontrakter og/eller faste ejendomme samme år og eventuelt efterfølgende år.