Skatteudvalget 2004-05 (1. samling)
L 33 Bilag 8
Offentligt
122463_0001.png
122463_0002.png
122463_0003.png
SkatteministerietDen
J.nr. 2004-311-67
TilFolketingets Skatteudvalg
L 33 - forslag til lov om ændring af forskellige skattelove (Justering af reglerneom pensionsordninger).Hermed fremsendes i 5 eksemplarer min kommentar til Forsikring og Pensions hen-vendelse af 17. november 2004.(L 33 – bilag 7)
Kristian Jensen
/ Birgitte Christensen
Forsikring og Pension har i sin henvendelse af 17. november 2004 stilletnogle spørgsmål til lovforslagets § 5 om muligheden for at vælge en æn-dret beskatning af en ikke-fradragsberettiget pensionsordning oprettet el-ler erhvervet før den 18. februar 1992.Kommentar:Ifølge lovforslagets § 5 kan forsikringstagere og pensions-opsparere inden udgangen af 2004 træffe beslutning om, at pensionsbe-skatningslovens § 53 A eller § 53 B skal finde anvendelse på forsikrin-gen eller pensionsordningen med tilbagevirkende kraft til den 1. januar2004.I den forbindelse anfører Forsikring og Pension, at der kan være behovfor tilbagesøgning af eventuel erlagt pensionsafkastskat, og der spørgesderfor til, hvorledes en sådan eventuel tilbagesøgning af pensionsafkast-skat skal foregå.Efter pensionsafkastbeskatningslovens § 18 skal pensionsinstitutter se-nest den 15. december i indkomståret indgive en opgørelse over det for-ventede beskatningsgrundlag og den skattepligtige del heraf samt af skat-ten til den centrale told- og skatteforvaltning. Beskatningsgrundlagetm.v. i henhold til denne opgørelse kan indeholde formueafkast, der sene-re viser sig ikke skal beskattes efter pensionsafkastbeskatningsloven ikraft af, at forsikringen m.v. efter lovforslagets § 5 vælges beskattet efterpensionsbeskatningslovens § 53 A eller § 53 B med tilbagevirkende krafttil den 1. januar 2004.Formueafkast af forsikringer, der beskattes efter pensionsbeskatningslo-vens § 53 A, pålægges nemlig ikke pensionsafkastskat, men medregnestil forsikringstagerens skattepligtige indkomst. Formueafkast af forsik-ringer omfattet af pensionsbeskatningslovens § 53 B pålægges heller ik-ke pensionsafkastskat, og skal herudover heller ikke medregnes ved op-gørelsen af den skattepligtige indkomst.Som en følge heraf er pensionsinstitutterne efter pensionsafkastbeskat-ningslovens § 15 ikke skattepligtige af den del af formueafkastet, somkan henføres til forsikringer m.v. omfattet af pensionsbeskatningslovens§ 53 A eller § 53 B.Nedsættelsen af beskatningsgrundlaget efter lovens § 15 vil pensionsin-stitutterne kunne korrigere for i forbindelse med den endelige indgivelseSide 2
af beskatningsgrundlaget m.v., som indgives den 15. juli i året efter ind-komståret, dvs. den 15. juli 2005. I den forbindelse vil der så kunne sketilbagebetaling af en eventuel overskydende skat.For det andet foreslår Forsikring og Pension, at det skal være muligt attræffe beslutning om, at pensionsbeskatningslovens § 53 A eller § 53 Bskal finde anvendelse på forsikringen eller pensionsordningen med tilba-gevirkende kraft til den 1. januar 2004, helt frem til den 1. april 2005.Forslaget er begrundet i, at pensionsinstitutterne hermed vil få mere tidtil at lokalisere de relevante forsikringstagere og pensionsopsparere, somhar ordninger, hvor det kunne være relevant at ændre beskatningen.Jeg har forståelse for, at pensionsinstitutterne ønsker længere tid til at lo-kalisere de relevante forsikringstagere og pensionsopsparere, som vilkunne have gavn af forslaget. Jeg vil derfor til 2. behandlingen af forsla-get i Folketinget stille ændringsforslag til lovforslagets § 5, nr. 2, såledesat fristen fremrykkes fra udgangen af 2004 til 1. april 2005.Endelig spørger Forsikring og Pension, hvorledes skattemyndighederne,som oplyst af Skatteministeriet, har planlagt at orientere borgerne ommuligheden for at ændre beskatningen af en ikke-fradragsberettiget ord-ning oprettet før 18. februar 1992.Hertil kan det oplyses, at der vil blive offentliggjort et nyhedsbrev tilborgere på ToldSkats hjemmeside, når lovforslaget er vedtaget. Da skat-temyndighederne imidlertid ikke kender de berørte personer, vil Told-Skat via Forsikring og Pension anmode pensionsinstitutterne om at for-midle informationen til de relevante personer.
Side 3