Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Dato 7. december 2004 Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2004-156-0108 Dok.: NIP20414 Slotsholmsgade 10 Telefon: 33 92 33 40 E-post: [email protected] 1216 København K Telefax: 33 93 35 10 Internet: http://www.jm.dk Besvarelse af spørgsmål nr.   9 af 1. december 2004 fra Folketingets Retsudvalg om forslag til lov om kloning og genmodificering af dyr m.v. (L 25 –  spørgsmål 9) Spørgsmål nr. 9: ”Vil ministeren yde teknisk bistand til æn   dringsforslag, så der i lovforslaget in d- sættes bestemmelser, som sikrer særskilte regler og som regulerer: 1.    import, eksport og samhandel med klonede og/eller genmodificerede dyr. 2.    import og avl af rene kloner, det vil sige dyr som ikke er genmodificerede. Vil ministeren være indstillet på at stille sådanne ændringsforslag?” Svar: Justitsministeriet har forstået spørgsmålet således, at pkt. 1 omhandler en regulering af indfø rsel og udførsel af samt handel med klonede og/eller genmodificerede dyr, mens pkt.  2. o m handler en regulering af indførsel og avl af klonede dyr. Efter Justitsministeriets opfattelse er der således overlap ning mellem pkt. 1 og 2, idet begge punkter o m    handler regulering af indførsel af klonede dyr. Justitsministeriet har endvidere forstået spørgsmålet således, at de nævnte aktiviteter skal reg ule- res i overensstemmelse med lovforslaget i øvrigt, således at de nævnte aktiviteter kun kan till a- des til de formål, der er nævnt    i den foreslåede § 1, stk. 2. Med de ændringer, der lægges op til i spørgsmålet, skønnes det ikke nødvendigt at opretho lde den særskilte regul  ering vedrørende anvendelsen af klonede og genmodificerede hvirveldyr til dyreforsøg, idet disse dyr på anden måde vil blive o   mfattet af reguleringen i lovforslaget, og idet anvendelsen af disse dyr til dyreforsøg  fortsat vil være reguleret i dyrefo  rsøgsloven
- Et ændringsforslag kan på den baggrund udformes således: ”Til § 1 1) Stk. 1 affattes således: ”Uden tilladelse fra Dyreforsøgstilsynet må    der ikke foretages: 1)   kloning og genmodificering af hvirveldyr, 2)   indførsel og udførsel af samt handel med klonede og genmodificerede hvirve  ldyr, 3)   avl af klonede og genmodificerede forsøgsdyr, eller 4)   avl af klonede hvirveldyr, der ikke er forsøgsdyr.” 2) Stk. 3 affattes således: ”Dyreforsøgsti  lsynet kan afslå at give tilladelse efter stk. 1, hvis aktiviteten i stk. 1, nr. 1-4, ikke skønnes at være til væsentlig gavn.” 3) Stk. 4 udgår. Stk. 5 bliver herefter stk. 4. Til § 2 4) I stk. 1 udgår ordene: ”og ved anvendelse af klonede og genmodific erede hvirveldyr til dyreforsøg”. 5) Efter stk. 2 indsættes som nyt stykke: ” Stk. 3. Reglerne om dyreforsøg i lov om dyreforsøg § 1, stk. 6, § 3, §§ 12  -14, § 15, stk. 1, 1. pkt., stk. 2 og 3, og § 17 finder tilsvarende anvendelse på indfø  rsel og udførsel  af samt handel med klonede og genmodificerede hvirveldyr samt på  avl af klonede hvirveldyr, der ikke er forsøgsdyr.” Til § 3 6) I stk. 1, nr. 1, udgår ordene: ”og 4”. Til § 5 7) I den under nr. 1 foreslåede  § 1, stk. 7, udgår ordene: ”og ved anvendelse  af klonede og genmodificerede hvirveldyr til dyreforsøg”.” Det fremgår af lovforslaget, at forslaget gennemfører en del af de anbefalinger, som U  dvalget vedrørende genmodificerede og klonede dyr er kommet med. For så vidt angår den del af u   dval- gets anbefalinger, som ikke gennemføres, henvises der i lovforslaget til  ministeren for videnskab, teknologi og udviklings brev af 14. maj 2004 til Udvalget for Videnskab og Teknologi, hvor der redegøres for, hvorfor dele af anbefalingerne ikke vil blive gennemført.   Brevet er medtaget som bilag 1 til lovforslaget, hvortil der henvises.
- I forbindelse med justitsministerens skriftlige fremsættelse af lovforslaget har Miljøminister   iet oplyst, at Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (2001/18/EF) om udsætning i miljøet af gene- tisk modificerede organismer er til hinder for, at der gennemføres en generel regulering af import af alle genmodificerede dyr som anbefalet af udvalget. Udsætningsdirektivet regul  erer således allerede spørgsmål om tilladelse til markedsføring, her   under import af genmodificerede orga- nismer. Med direktivet sikres, at der foretages den fornødne risik ovurdering i forhold til miljø, natur og sundhed i forbindelse med udsætning og markedsføring af genmodificerede organismer. Miljøministeriet har endvider e oplyst, at det er meget tvivlsomt, om en regulering af avl af alle genmodificerede dyr som anbefalet af udvalget vil være i overensstemmelse med udsætningsd i- rektivet. Ligeledes i forbindelse med justitsministerens skriftlige fremsættelse af lovforslage  t har Ministe- riet for Familie- og Forbrugeranliggender oplyst, at der i ministeriets lov om hold af dyr er be- myndigelse til at fastsætte regler om anvendelse og indførsel af klonede dyr. Imidle   rtid har mini- steriet fundet, at det ikke på nuværende tidspunkt    er relevant at fastsætte regler om import og avl af klonede dyr, der ikke er forsøgsdyr. Ministeriet for Familie - og Forbrugeranliggender har så- ledes ikke fundet, at der med det stadie, som kloningsteknikken er på i dag, er behov for en gen e- rel regulering af import og avl af klonede dyr, som for eksempel klonede landbrugsdyr eller klo- nede kæledyr. Ministeriet har endvidere peget på, at der vil være store pra ktiske vanskeligheder ved at håndhæve en sådan regulering, idet det ikke umiddelbart er muligt at ko nstatere, om et dyr er klonet. Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender har samtidig tilkendegivet, at såfremt den fremtidige udvikling i kloningsteknikken gør det nødvendigt og relevant at gennemføre en r u- lering på området, er ministeren for f  amilie - og forbrugeranliggender indstillet på at udny tte be- myndigelsen i lov om hold af dyr til at fastsætte re  gler herom. Som det fremgår ovenfor, vil  et æ  ndringsforslag som nævnt i spørgsmålets pkt. 1 være i strid med gældende EU  -ret. For så vidt angår   ændring  sforslaget som nævnt i spørgsmålets pkt. 2 , fremgår det endvidere af oplysningerne fra  Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender, at det ikke på nuværende tidspunkt er relevant at fastsætte regler om import og avl af kl onede dyr, der ikke er forsøgsdyr. Endvidere bemærkes det, at Ministeriet for Familie   - og Forbrugeranlig- gender har tilkendegivet at ville udnytte bemyndigelsen i lov om hold af dyr, hvis udviklingen i kloningsteknikken gør det nødvendigt og relevant at gennemføre en regulering a   f import og avl af klonede dyr, som ikke er forsøgsdyr. Jeg kan derfor ikke støtte  ændringsforslag  ene.
-