Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2004-151-0125 Dok.: RSB20574 Slotsholmsgade 10 Telefon: 33 92 33 40 E-post: [email protected] 1216 København K Telefax: 33 93 35 10 Internet: http://www.jm.dk Besvarelse af spørgsmål nr.    66 af 25. november 2004 fra Folketingets Udvalg for Fødev a- rer, Landbrug og Fiskeri Spørgsmål   nr. 66: ” I forlængelse af besvarelsen af samrådsspørgsmål C den 24. november 2004 vil ministeren så redegøre fo  r baggrunden for den lange sagsbehandlingstid fra hen- vendelsen i august 2003 om problemerne for hobbyavlere af fjerkræ og til nu?  ” Svar: 1. Samlestedsbekendtgørelsen trådte i kraft den 1. august 2003. En række foreninger, bl.a. Da n- marks Fjerkræavler For  ening for Raceavl og Dansk Kaninavlerforening, har siden bekendtgø l- sens ikrafttræden henvendt sig til Justitsministeriet for at gøre opmærksom på, at bekendtgøre l- sen efter deres opfattelse har en række uheldige konsekvenser, herunder at der kræves dyrlæg e- kontrol af samlinger, hvor der efter foreningernes opfattelse ikke er dyrevelfærdsmæssigt behov herfor. Ligeledes har Fødevarestyrelsen den 14. og 18. november 2003 gjort Justitsministeriet o pmær  k- som på en ræ   kke problemstillinger i forbindelse med samlestedsbekendtgørelsen. 2. Med henblik på at  vurdere om det vil være dyrevelfærdsmæssigt forsvarligt at undtage vi sse samlinger bl.a. fra kravet om dyrlægetilsyn, anmodede Justitsminist riet den 20. november 2003 Dyreværnsrådet om en udtalelse i anledning a   f henvendelserne fra Fødevarestyre lsen og forenin- gerne.
- Dyreværnsrådet afgav den 20. april 2004 en udtalelse om samlestedsbekendtgørelsen. Det fre m- går heraf, at rådet finder, at den gældende undtagelse i bekendtgørelsens § 1, stk. 2, fra kravene om anmeldelse og dyrlægetilsyn udvides til at omfatte kåringer, avlsarrangementer og eksteriø r- udstillinger med deltagelse af ’enkelte dyrearter’ . Dyreværnsrådet henviser i den fo   rbindelse til, at erfaringerne med bekendtgørelsen viser, at der ikke i samme grad ses  dyrevelfærdsmæssige problemer på denne type samlinger som på markeder, dyrskuer og aukti  oner. Af udtalelsen fremgår det  endvidere, at rådet finder, at  § 1, stk. 2, skal udvides til at omfatte sam- linger af kaniner, hvor der dyrkes kaninhop, samt at kravet om, at samlinger skal finde sted mere end fire gange om året for at være undtaget fra anmeldelsespligt og dyrlægeti lsyn, udgår. 3. Justitsministeriet afholdt den 16. september 2004 møde med Fødevarestyrelsen om en række problemstillinger i samlestedsbekendtgørelsen. I den forbindelse blev ministeriet o pmærksom på, at ordlyden ’enkelte dyrearter’ i Dyreværnsrådets    udtalelse af 20. april 2004, kunne forstås på to måder, nemlig enten således, at der skulle fastsættes nærmere bestemme lser om, hvilke dyrear- ter, der ikke ville medføre krav om dyrlægetilsyn, eller således at enhver udsti lling m.v. var und- taget fra kravet, hvis der på samlingen alene deltog  én enkelt dyreart. Justitsministeriet anmodede derfor den 21. september 2004 Dyreværnsrådet om at præcise re ud- talelsen af 20. april 2004 bl.a. for så vidt angik forståelsen af ordlyden af ’enkelte dyrea  rter’. Med henblik på at vurdere, om det ville være dyrvelfærdsmæssigt forsvarligt at undtage mindre dyrskuer med deltagelse af en række forskellige dyrearter,   herunder såkaldte børnedy  rskuer, fra bekendtgørelsens krav om dyrlægetilsyn, anmodede ministerie   t endvidere rådet om at udtale sig om dette spørgsmål. 4. Dyreværnsrådet har afgivet sin supplerende udtalelse den 19. november 2004. Det fremgår heraf, at udtrykket ’enkelte dyrearter’  i rådets udtalelse af 20. april 2004 skal forstås således, at rådet ø  nsker at undtage udstillinger m.v. fra kravet om dyrlægetilsyn m.v. i   alle tilfælde, hvor der deltager én enkelt dyreart på samlingen. Rådet foreslår i forlæng    else heraf, at der i bekendtgøre l- sens § 5 indsættes definitioner af de forskellige typer sa  mlinger. Rådet finder desuden, at der i bekendtgørelsen bør indsættes en bestemmelse om, at jævnlige træ  ningssamlinger med deltagelse af en enkelt dyreart, som foregår med en fast deltagerkreds, og som afholdes samme sted hver gang, ikke er omfattet af bekendtgørelsen.  En sådan b estemmelse vil bl.a. omfatte træningssamlinger, hvor der dyrkes kaninhop.   Endelig finder rå det ikke, at der er dyrevelfærdsmæssigt belæg for at undtage dyrskuer med et mindre antal dyr fra kravet om dyr- lægeti  lsyn m.v.
- 5. Under besvarelsen af samråd sspørgsmål   C i Fødevareudvalget den 24. november 2004 opl yste jeg, at jeg forventede at kunne sende et udkast til ændring af samlestedsbekendtgørel   sen i høring inden 1-2 må neder, hvilket jeg fortsat forventer vil ske.