Stormgade 2-6 1470 København K T 33 95 13 10 F 33 95 13 11 www.minff.dk [email protected] Folketinget – Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 20. december 2004 J.nr. 433 Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har ved skrivelse af 18. november 2004 anmodet om min besvarelse af følgende spørgsmål 39.   Spørgsmål nr. 39: ”Vil ministeren oversende en oversigt over antallet af regionalt koordinerede (RKL) og cen- tralt koordinerede (CKL) laboratorieprojekter fra 1999 – 2005 ?” Svar: Nedenfor angives en oversigt over antallet af projekter og prøver i relation til regionalt styret kontrol (RSK) og centralt koordinerede laboratorieprojekter (CKL). CKL - projekter kan ud- over kontrol have til formål at fremskaffe kortlægnings - og overvågningsdata. Udover antallet af projekter - som ønsket – er antallet af prøver anført med henblik på at give et indtryk af det faktiske omfang af den laboratoriemæssige aktivitet relateret til den offentlige kontrol af fødevarer i perioden. Oversigt over prøver udtaget til regionalt styret kontrol og centralt koordinerede projekter i perioden 1999 – 2005. Regionalt styret ke- misk kon- trol Regionalt styret mi- krobiolo- gisk kontrol Centralt koordinere- de kemiske projekter Centralt koordinerede mikrobiologiske pro- jekter Centralt koordinerede projekter i henhold til dir. 96/231) Antal prø- ver Antal prø- ver Antal projekter Antal prøver Antal pro- jekter Antal prø- ver Antal prøver mikrobiologi Antal prøver kemi 1999a) 77.499 34 4.616 6 5.995 24.994 15.978 2000a) 67.876 39 4.309 3 4.390 27.094 13.157 2001b) 1.649 63.508 38 5.985 6 10.242 2.916 12.083 2002 2.014 45.797 37 4.777 7 11.189 3.835 12.432 2003 2.131 51.125 49 5.043 13 14.071 3.954 12.110 2004* 1.900 57.600 47 4.600 12 9.000 3.300 12.500 *     Forventet prøveantal for hele 2004 1.    Rådets direktiv 96/23/EF af 29. april 1996 om de kontrolforanstaltnin ger, der skal iværksættes for visse stoffer og restkoncentrationer heraf i levende dyr og produkter heraf og om ophævelse af direktiv 85/358/EØF og 86/469/EØF og beslutning 89/187/EØF og 91/664/EØF. a) For 1999 og 2000 foreligger opgørelser vedrørende prøver til brug for den regionale kontrol kun som   samlede tal omfattende såvel prøver udtaget til mikrobiologiske såvel som kemiske analyser. De anførte tal repræsenterer også prøver udtaget som led i kontrollen i henhold til direktiv 89/397/EØF om offen t- lig kontrol med fødevarer.
Side 2/2 b) Forøgelsen af prøver fra 2000 til 2001 til brug for de generelle mikrobiologiske CKL projekter afspejler de anbefalinger, der blev fremsat i ”Rapport over modernisering af den mikrobiologiske kontrol” fra 2001 (”Huss-rapporten”), om at der bør ske en øget overvågning af aktuelle patogener i hele kæden fra jord til bord. Reduktionen i antallet af mikrobiologiske CKL prøver fra 2000 til 2001 skyldes en om- lægning af disse undersøgelser fra offentlig kontrol til kontrol relateret til virksomhedernes egenkontrol i henhold til Dir. 96/23 og anbefalingerne fra Huss-rapporten, om at indsatsen for at indføre egenkontrol i virksomhederne bør styrkes og at behovet for mikrobiologiske analyser som følge deraf kan reduceres væsentligt.   Henriette Kjær /Troels Vensild