Udvalget for Landdistrikter og Øers arbejde

Udvalget for Landdistrikter og Øer arbejder med landdistrikter og mindre øers vilkår og udvikling samt rammerne for den fysiske udvikling og planlægning i et område. Dette omfatter at arbejde med udfordringer som belåning af ejendomme, arbejdspladser, tilflytning, planloven og andre vigtige forhold, der har betydning for landdistrikterne.

Større

Opgaver og ansvar

Foreninger, organisationer og borgere i landdistrikter og på de mindre øer har en direkte adgang til Folketinget via Udvalget for Landdistrikter og Øer.

Lovforslag og beslutningsforslag bliver behandlet i udvalget, hvis de vedrører rammerne for et områdes fysiske udvikling og planlægning, herunder lov om sommerhuse og campering m.v., lov om kolonihaver samt lov om planlægning (planloven), eller hvis hovedindholdet vedrører generelle eller tværgående forhold i landdistrikterne og på øerne.

Behandlingen af relevante forslag og sager i andre udvalg følges af Udvalget for Landdistrikter og Øer. Det giver medlemmerne af udvalget et overblik over udviklingen i landdistrikterne og på øerne, så de kan gå i dialog med de forskellige relevante ministre herom.

Eksempler på de forskellige forslag og sager, som udvalget behandler, er:

  • færgedrift til øer
  • belåning af ejendomme
  • bosætning og arbejdspladser (herunder statslige) 
  • mobil- og bredbåndsdækning 
  • uddannelser
  • vækst og udvikling

Relevante ministerier

Udviklingen i landdistrikterne omfatter i praksis mange politikområder lige fra uddannelse og erhverv til sygehuse, og udvalgets arbejde går derfor på tværs af ministerområder. Den centrale minister er dog kirkeministeren, ministeren for landdistrikter og ministeren for nordisk samarbejde, som bl.a. afgiver en årlig regional- og landdistriktspolitisk redegørelse til Folketinget.
 

Organisationer

De væsentligste foreninger på udvalgets område er Landdistrikternes Fællesråd og Sammenslutningen af Danske Småøer. 
Organisationer og borgere har mulighed for at få foretræde for udvalget, hvis de ønsker at orientere udvalget om et emne inden for udvalgets ressort.

Studieture

Udvalget foretager flere gange om året studieture til Danmarks forskellige landdistriktsområder for at få et indtryk af de forskellige udfordringer, som landdistrikterne står over for. Udvalget ser også på, hvilke initiativer landdistrikterne sætter i værk for at imødegå disse udfordringer.
  • 16 udvalgsmøder
  • behandling af 2 lovforslag og 3 beslutningsforslag
  • 7 samrådsspørgsmål fra udvalget
  • 113 udvalgsspørgsmål fra udvalget
  • modtagelse af 6 deputationer
  • 73 skriftlige henvendelser til udvalget
Udvalgets arbejde var i folketingsåret præget af de emner, der optager landdistrikterne, og spænder emnemæssigt meget bredt fra mangel på arbejdskraft i landdistrikterne, tiltrækning af tilflyttere, udvikling af turisme og erhverv, uddannelse for unge, bibeholdelse af lokale dagligvarebutikker til grøn omstilling, transport, infrastruktur m.m. 
Planloven, testcenter for havvindmøller og campingreglementet har også været drøftet.

Høringer

Udvalget holdt den 5. oktober 2022 en åben høring om social udsathed i landdistrikterne. Udvalget ønskede med høringen at få overblik over flyttemønstre på tværs af kommuner og viden om aktuelle årsager til, at personer, der står uden for arbejdsmarkedet og er på offentlig forsørgelse, har en stigende tendens til at flytte fra by mod land. Høringen var bl.a. inspireret af et KFUM’s Sociale Arbejde, Social Drive Out, i Esbjerg. 
 
Den 13. september 2023 holdt udvalget en lukket høring om campingreglementet med henblik på at få belyst udfordringer og problemstillinger ved udvikling af campingbranchen, uden at der sker skade på natur og biodiversitet. 
 
Andre møder
  • Den 22. februar 2023 holdt udvalget møde med Landdistrikternes Fællesråd med henblik på at blive introduceret for Landdistrikternes Fællesråd og høre rådets bud på aktuelle sager på området, herunder især i forhold til planloven. Samme dag havde udvalget møde med Center for Landdistriktsforskning (CLF), som introducerede centeret og dets arbejde og aktuelle rapporter.
  • Den 10. maj 2023 holdt udvalget møde med den almennyttige organisation, Balance Danmark, og hørte om dens bud på aktuelle sager og udfordringer.
  • Den 12. maj 2023 deltog udvalget i Landdistrikternes Fællesråds årsmøde, som var tilrettelagt i samarbejde med Region Midtjylland og foregik i forbindelse med Skivemødet, der har fokus på et Danmark i balance.
  • Den 29. juni 2023 besøgte udvalget Langeland på baggrund af en invitation fra borgmestrene fra økommunerne Læsø, Fanø, Ærø, Samsø og Langeland. Udvalget holdt møde med borgmestrene og drøftede udfordringer for små økommuner, f.eks. færgedrift til øerne og begrænsede udviklingsmuligheder, når størstedelen af en kommune ligger i kystbeskyttelseszonen.
Tekniske gennemgange
  • Den 1. februar 2023 om kirkeministerens ressortområde ved ministeren og embedsmænd fra Kirkeministeriet.
  • Den 1. marts 2023 om forslag til lov om ændring af lov om planlægning, lov om Planklagenævnet og lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet (Fremme af vedvarende energi i den fysiske planlægning og effektivisering af sagsbehandling i Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet) ved ministeren for landdistrikter og embedsmænd fra Kirkeministeriet.
  • Den 24. maj 2023 om screening af det tredje nationale testcenter for vindmøller ved ministeren for landdistrikter og embedsmænd fra henholdsvis Kirkeministeriet, Klima-, Energi og Forsyningsministeriet, Miljøministeriet, Kulturministeriet og Forsvarsministeriet. 
Rejse
Udvalget var på udvalgsrejse til Norge den 26.-29. september 2023 og besøgte Tromsø, Oslo og øen Senja. Formålet var bl.a. at få viden om, hvordan Norge arbejder med at styrke landdistrikter og yderområder, at opleve initiativer, der understøtter en positiv udvikling i landdistrikterne, og få viden om, hvordan støtteordninger for landdistrikter og 
yderområder i Norge fungerer i praksis. Udvalget fik kendskab til, hvordan Norge arbejder med rekruttering til offentlige stillinger, hvordan Norge strukturerer sundhedsområdet, så sundhedsfaglig hjælp når ud til folk, der bor i yderområder, og hvordan Norge arbejder med tiltrækning og tilflytning af nye beboere, også de unge, ved hjælp af f.eks. økonomiske incitamenter. Herudover var der på turen fokus på transport, uddannelse, erhvervsudvikling, boliger m.m. i landdistrikter. Udvalget mødtes med såvel repræsentanter for mange forskellige områder som folkevalgte i kommuner, region
  • 9 udvalgsmøder
  • behandling af 1 lovforslag og 3 beslutningsforslag
  • 3 samrådsspørgsmål fra udvalget
  • 111 udvalgsspørgsmål fra udvalget
  • modtagelse af 1 deputation
  • 55 skriftlige henvendelser til udvalget

I folketingsåret 2021-22 behandlede udvalget bl.a. L 116 Forslag til lov om etablering af statsgaranti på en del af ejendomskreditaftalerne i landdistrikterne og beskæftigede sig med emner som tilflytning, fordeling af bredbåndspuljen, planloven, landvejsprincippet, turisme m.m.

 

Høring
Udvalget holdt den 27. april 2022 en åben høring om tilflytning til landdistrikter og øer. Høringen havde til formål at sætte fokus på, hvordan tiltrækning og tilflytning af nye beboere til landdistrikter og øer kan understøtte positiv udvikling, vækst og levende lokalsamfund. Oplæg fra eksperter og fagpersoner om aktuel forskning, kommunale initiativer og lokale løsningsmodeller belyste bl.a., hvordan man kan skabe de bedste betingelser for tilflytning, og hvilke tiltag der kan være med til at øge befolkningstilvæksten i landdistrikterne og på øerne. 

 

Temamøder, ekspertmøder og andre møder
Den 1. december 2021 havde udvalget et møde med Landdistrikternes Fællesråd om bl.a. planloven, uddannelsesområdet og inkorporering af grønne initiativer og med Center for Landdistriktsforskning om centerets forskning, administration og vigtige satsningsområder. 

 

Tekniske gennemgange 

  • L 116 Forslag til lov om etablering af statsgaranti på en del af ejendomskreditaftalerne i landdistrikterne ved embedsmænd fra Erhvervsministeriet den 23. marts 2022. Gennemgangen omhandlede ordningens afgrænsning, elementer, prissætning og risikominimering og administrative foranstaltninger.
  • Den 16. maj 2022 gav erhvervsministeren og embedsmænd fra Erhvervsministeriet udvalget endnu en teknisk gennemgang af lovforslag nr. L 116. Gennemgangen omhandlede, hvilke ejendomstyper der er omfattet af ordningen og kommunal garanti under Indenrigs- og Boligministeriet.
  • Fordelingen af bredbåndspuljen ved klima-, energi- og forsyningsministeren og embedsmænd fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet den 28. april 2022.

 

Rejser
Udvalget var på studietur til Lolland-Falster den 6. april 2022, hvor formålet var at få indsigt i, hvilken betydning Femern Bælt-forbindelsen kan få for området. Udvalget havde bl.a. fokus på de vækst- og udviklingspotentialer, som Lolland-Falster kan få mulighed for at udnytte med byggeriet af Femern Bælt-forbindelsen. På studieturen mødtes udvalget med repræsentanter for Femern A/S, Lolland Kommune og Business Lolland-Falster. Herudover besøgte udvalget Nature Energy Biogasanlæg.

Udvalget var på studietur til Sønderjylland den 20. og 21. juli 2022. Formålet var at blive klogere på nogle af de udfordringer, som landdistrikter og øer bl.a. i grænselandet står over for, og at få indsigt i initiativer, der imødekommer udfordringerne, inden for emner som tilflytning og bolig, erhvervsudvikling, energi og grøn omstilling, uddannelse, infrastruktur, turismeudvikling, social udsathed og grøn mobilitet. På studieturen mødte udvalget en række relevante myndigheder, foreninger, organisationer og repræsentanter for erhvervslivet. Udvalget besøgte bl.a. en energi- og læringshytte og et tilflytterhus i Sæd, Tøndermarsk Initiativet i Højer, Det Blå Gymnasium i Tønder, den borgerdrevne købmand i Visby, initiativet Social Drive Out i Ribe, virksomheden SaltPower i Sønderborg, Center for Verdensmål i Sønderborg og Naturpark Nordals og Mjels Pumpehus på Als. I Skærbæk holdt udvalget et åbent borgermøde, hvor udvalget besvarede spørgsmål fra borgerne.

  • 7 udvalgsmøder
  • 6 beslutningsforslag
  • 4 samrådsspørgsmål fra udvalget
  • 112 udvalgsspørgsmål fra udvalget
  • modtagelse af 3 deputationer
  • 43 skriftlige henvendelser til udvalget

Udvalget for Landdistrikter og Øer er et tværgående udvalg, som beskæftiger sig med emner, der vedrører landdistrikterne, økommunerne og de små og mindre øers vilkår og udvikling. Udvalget parallelbehandler desuden forslag i andre udvalg, der berører forhold i landdistrikterne og på øerne. I folketingsåret 2020-21 har udvalget bl.a. beskæftiget sig med finansiering af boliger, landevejsprincippet, færgepriser og færgeordningerne i regeringens sommerpakke.  

Høringer

Udvalget afholdt den 11. februar 2021 i fællesskab med Erhvervsudvalget en åben virtuel høring om finansiering af boliger og erhvervsejendomme i landdistrikter. Formålet med høringen var at få belyst, hvorvidt der er problemer med at opnå finansiering af boliger og erhvervsejendomme i landdistrikterne. 
Den 24. februar 2021 afholdt udvalget i fællesskab med Landdistrikternes Fællesråd og Sammenslutningen af Danske Småøer en åben virtuel høring om regeringens sommerpakke fra sommeren 2020. Høringens formål var at indsamle erfaringer fra udvalgte temaer i sommerpakken, som havde særlig relevans for landdistrikterne, økommunerne og småøerne. Høringen satte bl.a. fokus på initiativerne med nedsættelse af færgetakster, herunder gratis færger i juli, boost af øpasset, udlejning af sommerhuse og genstart af kyst- og naturturisme.

Temamøder, ekspertmøder og andre møder

Udvalget var vært for et åbent virtuelt temamøde om internet i landdistrikter og på øer den 25. november 2020. Formålet med temamødet var at give udvalget mere viden om, hvilke udfordringer der er for landdistrikterne og de mindre øer med at få etableret højhastighedsbredbånd, og hvordan udvalget kan arbejde for at understøtte en fremtidig udrulning af højhastighedsbredbånd. 
Den 13. januar 2021 havde udvalget et møde med Center for Landdistriktsforskning om centerets forskning og administration. 

Rejser

Udvalget var på studietur til Bornholm fra den 31. august til den 2. september 2021, hvor formålet var at få indsigt i den udvikling, de udfordringer og de initiativer, der er på Bornholm. Udvalget havde i den sammenhæng særlig fokus på fødevarer, turisme og erhvervsudvikling i et grønt perspektiv. Undervejs mødtes udvalget med bl.a. repræsentanter for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening, Destination Bornholm, Bornholms Passagerforening, LAG Bornholm, Beredskabsstyrelsen, LO Bornholm, HORESTA Bornholm, Landbrug & Fødevarer Bornholm og DI Bornholm og med borgmesteren for Bornholms Regionskommune. 
 
Udvalget besøgte desuden Campus Bornholm, Almegårds Kaserne, Borndal Gård, Gaarden (Melstedgård og madkulturhuset), Store Muregaard, Hammershus ruin og besøgscenter, Lehnsgaard, Svaneke Bryghus, kunsthåndværkere i Matter House of Crafts m.fl. 
 
  • Høringer og konferencer: 0
  • Temamøder, ekspertmøder og andre møder: 0

Udvalget var den 30. og 31. januar 2020 sammen med Udvalget for Småøer på studietur til Strynø og Ærø. Formålet med turen var at få indsigt i den udvikling og de udfordringer og initiativer, der rører sig i landdistrikterne og på småøerne. Udvalgene besøgte indledningsvist Marstal Navigationsskole og besigtigede Marstals Fjernvarmes solfangeranlæg. Efterfølgende besøgte udvalgene herregården Søbygaard og Rejkjær Textiles. Sidste del af turen omfattede en besigtigelse af elfærgen Ellen i Søby Havn. Undervejs på turen fik udvalgene mulighed for at høre mere om Sammenslutningen af Danske Småøers arbejde, om at være erhvervsdrivende på en lille ø og om bosætning og tilflytning i Ærø kommune.


  • 13 udvalgsmøder
  • behandling af 1 lovforslag og 1 beslutningsforslg
  • 7 samrådsspørgsmål fra udvalget
  • 105 udvalgsspørgsmål fra udvalget
  • modtagelse af 8 deputationer
  • 42 skriftlige henvendelser til udvalget

Udvalget holdt den 25. oktober 2018 en høring om udfordringer for gymnasier og erhvervsskoler i landdistrikter og yderområder, herunder om udviklingen i elevtal, bureaukrati, økonomi og konsekvenser af omprioriteringsbidragets krav om årlige besparelser på 2 pct. 
Udvalget holdt den 20. februar 2019 en høring om Udvalget for levedygtige landsbyers anbefalinger. Formålet med høring var at få drøftet status for opfølgningen på Udvalget for levedygtige landsbyers 17 anbefalinger, og hvordan der fremadrettet bliver arbejde med anbefalingerne og med udviklingen af landsbyerne i øvrigt.  
Udvalget besøgte 16. januar 2019 Struer og Lemvig gymnasier med henblik på bl.a. at få belyst udfordringer for gymnasier i landdistrikter og yderområder. Udvalget besøgte også Humlum Havn og hørte herunder om Struer Kommunes ansøgning om at få ophævet strandbeskyttelseslinjen ved havnearealer. Udvalget besøgte endvidere landsbyen Bækmarksbro, hvor Lemvig Kommune bl.a. orienterede om områdefornyelser i kommunen. 

  • 20 udvalgsmøder
  • 1 beslutningsforslag
  • 11 samrådsspørgsmål
  • 201 udvalgsspørgsmål
  • Modtagelse af 4 deputationer
  • 65 skriftlige henvendelser til udvalget

Høringer m.v.

  • Udvalget afholdt den 7. februar 2018 et åbent og tv-transmitteret borgermøde i Horslunde Multi- og Kulturhus om udviklingen i landdistrikterne og landdistriktspolitik. 
  • Udvalget afholdt den 23. februar 2018 en tv-transmitteret høring om public servicemedierne i landdistrikterne i Landdistrikternes Fællesråds Rådssal i Egtved.
  • Udvalget afholdt den 25. april 2018 et lukket temamøde om status for finansiering af boliger og erhvervsejendomme i landdistrikterne.
  • Udvalget afholdt den 16. maj 2018 en høring om levedygtige landsbyer. 
  • Udvalget afholdt den 16. juni 2018 i samarbejde med Landdistrikternes Fællesråd en event på Folkemødet på Bornholm om visioner for landdistrikterne.
  • Udvalget afholdt den 4. september 2018 et temamøde om planloven og strandbeskyttelseslinjen.


Udvalget havde møder med:

  • Udvalget modtog den 15. august 2018 med en parlamentarisk delegation fra Kenya, som var på studiebesøg i Danmark. På mødet blev drøftet bæredygtig regional udvikling m.m.


Studieture i Danmark og i udlandet

  • Udvalg for Landdistrikter og Øer besøgte Lolland Kommune den 7. februar 2018.
  • Udvalget for Landdistrikter og Øer var på studietur til Skotland den 27.-31. august 2018. Formålet med studieturen var at indhente viden om de skotske erfaringer med trafikal ligestilling for øer (landevejsprincippet).

Udvalget for Landdistrikter og Øers aktiviteter i folketingsåret 2016-17

  • 17 udvalgsmøder, heraf 8 lukkede temamøder med 8 forskellige ministre om ministrenes synspunkter på og overvejelser om landdistrikternes forhold, vilkår og udvikling
  • 1 lovforslag og 2 beslutningsforslag behandlet
  • 14 samrådsspørgsmål
  • 157 udvalgsspørgsmål
  • 5 deputationer modtaget af udvalget
  • 58 skriftlige henvendelser modtaget af udvalget 

Se generel statistik om udvalget i Folketingets årsberetning her.

Høringer om

  • den geografiske dækning af ungdomsuddannelserne (den 1. februar 2017)
  • tilskud til færgetakster til og fra øer (den 22. februar 2017)
  • dansk landdistriktspolitik i nyere tid og i fremtiden (den 27. februar 2017)
  • behovet for og anvendelsen af nedrivningspuljen (den 6. september 2017)

Studieture

  • Den 26. og 27 januar 2017 til Sønderborg og omegn om bl.a. uddannelser, udflytning af statslige arbejdspladser, kyst- og naturturisme og LAG-projekter
  • Den 10. februar 2017 til Anholt om kystsikring
  • Den 4-10. marts 2017 til British Columbia, Canada om bl.a. om politik, strategier og rammer for vækst, udvikling og erhvervsvirksomhed i yderområder, decentrale uddannelser og regional og lokal erhvervsudvikling og beskæftigelse

Udvalget for Landdistrikter og Øers aktiviteter i folketingsåret 2016-17

  • 13 udvalgsmøder, 
  • behandling af 1 lovforslag og 1 beslutningsforslag, 
  • 33 samrådsspørgsmål til forskellige ministre
  • 185 udvalgsspørgsmål til en række forskellige ministre, 
  • modtagelse af 5 deputationer, 
  • 72 skriftlige henvendelser til udvalget. 

Se generel statistik om udvalget i Folketingets årsberetning her.

Høringer om 

  • konsekvenserne af regeringens forslag til besparelser på uddannelsesområdet ift. uddannelser og uddannelsessteder uden for de større byer den 4. november 2015 
  • finansiering af boliger og erhvervsejendomme i landdistrikter den 24. februar 2016
  • lokale aktionsgrupper (LAG) den 4. maj 2016 

Studieture i det forgangne år

  • besøg på sydfynske øer den 6.-7. juni 2016 
  • åben debat om landdistriktspolitik til Folkemødet på Bornholm den 18. juni 2016
  • studietur til Ringkøbing-Skjern Kommune om rammevilkår for erhvervsudvikling i landdistrikterne den 26.-27. september 2016. 
  • 5 udvalgsmøder
  • 17 samrådsspørgsmål 
  • 30 udvalgsspørgsmål

Høringer om:

  • Konkurrencemæssig ligestilling af små øer og økommuner (landevejsprincippet), den 4. september 2015

  • 25 udvalgsmøder
  • Behandling af 2 lovforslag og 4 beslutningsforslag
  • 22 samrådsspørgsmål 
  • 161 udvalgsspørgsmål
  • 16 modtagelser af deputationer

Høringer om

  • Finansiering af boliger og erhverv i landdistrikterne, den 20. november 2014
  • Udflytning af statslige institutioner og arbejdspladser fra hovedstaden til provinsen, den 14. april 2015

Leksikon

Gå til leksikon
Beslutningsforslag
Et beslutningsforslag dvs. et forslag til folketingsbeslutning, indeholder et klart formuleret politisk budskab om, at regeringen skal handle på et emne, f.eks. ved at fremsætte et lovforslag.
Høring
Folketingets udvalg har mulighed for at holde en høring om et emne, der interesserer udvalget. Her inviteres eksperter til at komme og fortælle om deres viden og synspunkter om emnet.
Lovforslag
Et lovforslag er oplægget til en lov og skal behandles tre gange i Folketingssalen. Hvis det vedtages, stadfæstes og kundgøres, bliver det til en gældende lov.
Udvalgsmøde
De fleste af Folketingets udvalg holder møde en gang om ugen. Alle faste udvalg har et fast mødetidspunkt og mødes i et bestemt udvalgslokale.
Udvalgssekretær
Hvert folketingsudvalg har som minimum en udvalgssekretær og en udvalgsassistent, der hjælper medlemmerne af udvalget.