Hvad er clearingaftaler?

Clearingaftaler sikrer, at det er muligt at gennemføre afstemninger i Folketingssalen, uden at alle medlemmer er til stede.

Clearingerne er uformelle aftaler mellem folketingsgrupperne. Aftalerne sikrer, at et antal folketingsmedlemmer fra hver partigruppe kan få fri fra afstemningerne i Folketingssalen, uden at der derved rokkes ved flertallet i Folketinget.

I praksis indgås aftalerne typisk, ved at partigrupperne aftaler for en hel folketingssamling, hvor mange medlemmer hver partigruppe kan cleare hos hinanden. Når et medlem er clearet, stemmer medlemmet ikke i salen den pågældende dag. Medlemmet kan dog godt være i Folketinget og passe sit øvrige politiske arbejde. 

Det er det enkelte parti, der selv planlægger dag for dag, hvem der stemmer, og hvem der er clearet. Der skal deltage mindst 90 folketingsmedlemmer i en afstemning, før Folketinget er beslutningsdygtigt.

Stil et spørgsmål
Større
Du kan selv stille et spørgsmål til Folketingets Oplysning. Brug linket herunder. Hvis du sender dit spørgsmål inden klokken 15.00 på hverdage, kan du regne med at få svar samme dag.