Hvad er forskellen på en udvalgsbetænkning og en kommissionsbetænkning?

Udvalgsbetænkninger er rapporter, der skrives af Folketingets faste udvalg om arbejdet med et bestemt lovforslag eller beslutningsforslag eller en bestemt sag. Kommissionsbetænkninger er rapporter, der skrives af en ekspertgruppe, inden ministeriet skriver et lovforslag.

Begrebet betænkning bruges om to forskellige slags tekster: 

  • udvalgsbetænkninger
  • kommissionsbetænkninger

Begge typer betænkninger er relevante for lovgivningsprocessen, men de bliver skrevet forskellige steder i processen. 

Udvalgsbetænkninger er rapporter, der indeholder en oversigt over udvalgets aktiviteter, eventuelle ændringsforslag og de forskellige partiers holdning til forslaget eller sagen. Folketinget kan ikke vedtage et lovforslag, hvis udvalget ikke har skrevet en udvalgsbetænkning.

Kommissionsbetænkninger er ofte større rapporter, som et ekspertudvalg – eller en kommission – skriver som oplæg til arbejdet med kommende lovgivning eller en sag. Kommissionsbetænkningen ligger altså tidsmæssigt før et lovforslag og foregår i regeringens regi. Kommissionsbetænkninger kan have meget forskellig størrelse alt efter sagens omfang.

Kommissionsbetænkninger er nummereret i én nummerrække på tværs af emneområderne.

Stil et spørgsmål
Større
Du kan selv stille et spørgsmål til Folketingets Oplysning. Brug linket herunder. Hvis du sender dit spørgsmål inden klokken 15.00 på hverdage, kan du regne med at få svar samme dag.