Leksikon

Ord og vendinger fra Folketingets arbejdsområde.

Titel Teaser
Parallelaftale
Parlamentarisk grundlag Det parti eller de partier i Folketinget, som har ministre i regeringen, kaldes regeringsparti/-er.

Hvis regeringspartiet/-erne behøver stemmer fra andre partier for at opnå flertal, er der tale om en mindretalsregering. De partier, som hjælper en mindretalsregering til at opnå flertal, kaldes regeringens parlamentariske grundlag.
Parlamentarisme Når en ny regering bliver dannet, skal den ikke godkendes af Folketinget. Til gengæld må regeringen ikke have et flertal imod sig. Det vil sige, at en regering godt kan have opbakning i Folketinget, selv om de partier, som er med i regeringen, ikke udgør et flertal i Folketinget. Men hvis 90 eller flere af medlemmerne i Folketinget er imod regeringen, kan regeringen væltes. Det kaldes for parlamentarisme.
Partiprogram I et partiprogram gør de politiske partier rede for hovedlinjerne i deres politik. Her fremstiller partierne deres værdier og arbejdsprogrammer. Det vil sige, at partiprogrammet er en beskrivelse af, hvad partiet vil opnå, og hvordan det vil opnå det.
Partisekretæren Partisekretæren er bindeleddet mellem partiets medlemmer i Folketinget og baglandet. Når man taler om baglandet i politik, menes der f.eks. bestyrelserne og formændene i de enkelte valgkredse samt partiets hovedbestyrelse.
Præsidiet Folketingets Præsidium er Folketingets øverste ledelse. Ordet præsidium stammer fra latin og betyder de, der sidder foran. Præsidiet vælges efter hvert folketingsvalg og i starten af hvert folketingsår. Præsidiet skal sikre, at det parlamentariske arbejde tilrettelægges ordentligt og reglerne overholdes.
Præsidiet består af Folketingets formand og fire næstformænd.
Din søgning gav 6 resultater
Vist pr. side: 25 50 100 200