179 teenagere indtog Borgen til UP18

Mandag den 29. januar indtog 179 skoleelever Folketingssalen, da Folketinget for tiende gang holdt Ungdomsparlament (UP18) for landets 8.-9.-klasser. De unges forslag dækkede en lang række emner, og de debatterede livligt både i sal og udvalg. 

Ungdomsparlament 2018
Større

 

Deltagerne i UP18 er udvalgte skoleelever fra 8.-9.-klasser på skoler i Danmark og på Færøerne, som har indsendt deres egne forslag til, hvordan de vil løse samfundets udfordringer.

Folketinget modtog 750 forslag, som indeholdt et hav af forskellige ideer til stramninger, forbedringer og reguleringer. Forslagene skulle dække et af 5 temaer: Straf, uddannelse, sundhed, flygtninge og klima og trafik. 60 forslag blev udvalgt til at blive behandlet af Ungdomsparlamentet. 

De sidste par uger har eleverne haft livlige diskussioner i lukkede grupper på Facebook, hvor de forskellige forslag er blevet præsenteret og analyseret. Efter en afstemning i grupperne blev 24 forslag udvalgt til at komme med til debat i Folketinget. Bl.a. forslag om lavere afgifter på elbiler, færre elever i folkeskoleklasserne og gratis HPV-vaccine til drenge under 18 år

UP18 bød på debat og demokratisk samtale

Inden eleverne blev sluppet løs i Folketingssalen, debatterede de deres forslag i politiske udvalg, der blev styret af rigtige folketingsmedlemmer og udvalgssekretærer. Eleverne stemte også om, hvilke forslag der skulle vedtages. De fik også mulighed for at stille spørgsmål til relevante ministre.

Skatteminister Karsten Lauritzen, transport- og bygningsminister Ole Birk Olesen, børne- og socialminister Mai Mercado, energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt, forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen og kulturminister Mette Bock stod klar til at svare på spørgsmål fra de engagerede elever fra Folketingets talerstol.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, ser Ungdomsparlamentet som en god mulighed for at inspirere danske skoleelever til at interessere sig for politik: 

”Det er vigtigt, at vi vinder de unges interesse for demokratiet. Jeg siger ikke, at alle skal stille op til folketingsvalg, men alle skal lære at være gode demokrater. Det gør man først og fremmest ved at sige, hvad man mener, og ved at begrunde sin holdning. Men vigtigst af alt: Man lytter også til andre. Og det er ikke nogen skam at ændre mening, hvis man synes, at andre har bedre argumenter end en selv”. 

Billeder fra UP18

UP18 Elever i Folketingssalen
Større
Elever i Folketingssalen 3
Større
Pia Kjærsgaard til UP18
Større
UP18 Elever i Folketingssalen 2
Større
Ole Birk Olesen til UP18
Større
Ungdomsparlament 2018
Større
Unge klar ved talerstolen
Større
UP18
Større
Unge til UP18
Større
Pia Kjærsgaard
Større
UP 18
Større
UP18
Større

 

For yderligere billedmateriale kontakt Christian Juul Lentz på christian.lentz@ft.dk eller tlf. 6162 4439