Åbningsdebatten i Folketinget

Et af Folketingets længste møder fandt sted torsdag d. 5. oktober. Det er den såkaldte åbningsdebat, hvor folketingsmedlemmerne diskuterer statsminister Lars Løkke Rasmussens åbningstale om regeringens planer for det kommende folketingsår.  

Pia Kjærsgaard og Lars Løkke Rasmussen til Folketingets åbning
Større
Folketingets store åbningsdebat foregik torsdag den 5. oktober. Det er en af årets længste debatter, hvor folketingsmedlemmerne debatterer statsminister Lars Løkke Rasmussens åbningstale fra Folketingets åbning tirsdag den 3. oktober. Diskussionerne handler om de planer, som regeringen har for det kommende folketingsår, men også om rigets almindelige tilstand og aktuelle politiske emner.
 
Partiernes ordførere får ordet i rækkefølge efter størrelsen på deres folketingsgruppe, og én efter én holder de hver deres ordførertale. Det betyder at Socialdemokratiet begynder, efterfulgt af Dansk Folkeparti, Venstre, Enhedslisten osv. Efter hver ordførertale er der debat, hvor alle folketingsmedlemmer kan stille spørgsmål til den aktuelle ordfører.
 
Alle politiske emner, både nationale og internationale, er til debat, men ofte vil åbningsdebatten i løbet af kort tid samle sig om ganske få temaer, som f.eks. skat, udlændingepolitik og uddannelse.
 
Åbningsdebatten trækker ofte ud til midnat og er kun afbrudt af frokost- og middagspauser. I 2016 år varede debatten 14 timer og 8 minutter med pauser. 
 

1. runde

Partiernes ordførere får ordet efter partistørrelse. Ordførerne har 10 minutters taletid hver.
Efter hvert ordførerindlæg har folketingsmedlemmer fra andre partier mulighed for 2 korte bemærkninger i forlængelse af hinanden. De korte bemærkninger skal være afviklet inden for 45 minutter efter ordførertalen. Ordførere har fortrinsret til korte bemærkninger, men kan dog overlade deres fortrinsret til en gruppefælle.
Ønsker en minister at tage ordet, får han eller hun 3 minutters taletid til at kommentere et indlæg fra et medlem. Politikeren, der har givet anledning til ministerens indlæg, har herefter adgang til 2 korte bemærkninger.

Statsministeren får ordet

Når første runde, hvor alle partier har fået taletid, er slut, får statsministeren ordet. Lars Løkke Rasmussen (V) har nu 30 minutters taletid, hvorefter der i op til en time er adgang til korte bemærkninger for alle medlemmer. Ordførere har fortrinsret til korte bemærkninger, men kan dog overlade den til en gruppefælle.
2. runde
Herefter går anden runde af ordførerindlæg i gang, hvis partierne ønsker det. Nu får hvert parti 5 minutters taletid, og efter hvert indlæg er der mulighed for korte bemærkninger fra op til 3 medlemmer. 

Privatistindlæg

Når anden runde af ordførerindlæg er afviklet, er det tid til de såkaldte privatistindlæg. Privatistindlæg er indlæg fra de menige folketingsmedlemmer, som får 5 minutters taletid, hvorefter der er mulighed for korte bemærkninger fra op til 3 medlemmer.

Statsministeren får ordet

Herefter er det igen statsministerens tur til at få ordet. Denne gang får Lars Løkke Rasmussen 15 minutters taletid, og der er efterfølgende adgang til korte bemærkninger i op til 30 minutter. De politiske ordførere har fortrinsret til korte bemærkninger, men kan som tidligere overlade ordet til en gruppefælle.
 

Se billeder fra åbningsdagen

Åbningsdebat i Folketingssalen 2017
Større
Åbningsdebat i Folketingssalen 2017
Større
Åbningsdebat i Folketingssalen 2017
Større
Åbningsdebat i Folketingssalen 2017
Større
Åbningsdebat i Folketingssalen 2017
Større
Åbningsdebat i Folketingssalen 2017
Større