Falsk person til virtuelt møde i Det Udenrigspolitiske Nævn

08.10.2020

Person foregav at være den hviderussiske præsidentkandidat Sviatlana Tsikhanouskaya på videoforbindelse.

Folketingets Udenrigspolitiske Nævn er blevet udsat for, at en falsk person har udgivet sig for at være den hviderussiske præsidentkandidat Sviatlana Tsikhanouskaya i et virtuelt møde med medlemmerne af Det Udenrigspolitiske Nævn, der blev afholdt den 6. oktober 2020.
 
På mødet blev den aktuelle politiske situation i Hviderusland drøftet. Samtidig drøftede man også, hvordan den hviderussiske befolkning kan støttes i deres kamp for demokrati og menneskerettigheder.
 
Da mødet startede, havde Sviatlana Tsikhanouskaya og hendes stab problemer med kameraet på deres pc, og det var derfor ikke muligt at se hende.
 
Mødet varede cirka 40 minutter. Undervejs blev de deltagende medlemmer klar over, at der var noget, der ikke stemte, og Nævnet tog selv initiativ til at afslutte mødet.
 
Det blev efterfølgende gennem kontakt til Sviatlana Tsikhanouskayas stab konstateret, at Nævnet havde haft møde med en person, som udgav sig for at være Sviatlana Tsikhanouskaya.
 
Under mødet blev der ikke sagt noget, der kan kompromittere den danske udenrigspolitiske linje. Der er ikke i øvrigt konstateret situationer, hvor der har været brud på sikkerheden i forhold til Nævnet. Sagens omstændigheder er ved at blive undersøgt nærmere.
 
»Jeg håber, at der blot er tale om en grov spøg, men jeg er selvfølgelig bekymret for, om deltagelsen i mødet bliver misbrugt. Det giver også anledning til stof til eftertanke« siger Martin Lidegaard, formand for Det Udenrigspolitiske Nævn.
 
»Nævnet vil eksempelvis fremover altid kræve, at der er kamera på, når Nævnet mødes virtuelt med eksterne mødeparter«, siger Michael Aastrup Jensen, næstformand for Det Udenrigspolitiske Nævn.

Sideansvarlig: Eva Esmarch