Udvalget for Forretningsordenen ændrer Folketingets arbejdsformer

24.05.2018

Folketingets Udvalg for Forretningsordenen (UFO) har enstemmigt afgivet en betænkning, som ændrer forskellige arbejdsformer og forretningsgange i Folketingets arbejde. Ændringerne træder i kraft fra begyndelsen af det nye folketingsår, dvs. fra den første tirsdag i oktober 2018.

Betænkningen er en opfølgning på Præsidiets ønsker om at ændre rammerne for forhandlinger i folketingssalen og møder i de forskellige udvalg.    

”Jeg er meget glad for, at alle partier i Folketinget er blevet enige om nogle mindre, men effektive justeringer af Folketingets arbejdsformer, der blandt andet vil gøre den politiske debat i salen mere levende. Vi er ikke kommet i hus med embedsmænds deltagelse i udvalgenes høringer, men det kan vi tage op igen senere i god dialog med regeringen”, siger Pia Kjærsgaard, Folketingets formand.

Bedre samråd og ”spørgetime” i udvalg

UFO, hvor alle partierne er repræsenteret, er blevet enige om en række justeringer for arbejdet i Folketingssalen og i udvalgene, som man kan læse i betænkningen her

Der skal blandt andet udarbejdes et sæt ”spilleregler for afholdelse af det gode samråd”, som kan være med til at sikre kvaliteten af samrådene i Folketingets udvalg. Spillereglerne skal blandt andet handle om, at samrådsspørger får bedre mulighed for at forberede og forfølge bestemte vinkler på sit samråd, og at der vil blive opfordret til, at der ikke stilles retoriske støttespørgsmål og fremføres unødigt lange indlæg under samråd. Udvalgene skal også sikre en mere systematisk opfølgning efter samråd.

Af betænkningen fremgår det også, at der iværksættes en forsøgsordning med lukkede ”spørgetimer” med en minister i udvalgene, hvor aktuelle sager på ministerens og udvalgets område drøftes, men hvor spørgsmålene ikke er formuleret på forhånd. Formålet med forsøgsordningen er at afprøve og indsamle erfaringer med en ny form for dialog mellem ministre og udvalg om aktuelle, politiske emner, som ikke er ”store nok” eller ikke egner sig til et samråd.

Nye debatformer

Der kommer også en række justeringer af Folketingets forhandlinger i Folketingssalen. Eksempelvis vil man forsøge sig med at have ordførerne for partierne siddende på første række i Folketingssalen under nogle debatter, typisk 1. behandlinger, for at skabe mere dynamik i den politiske debat. Præsidiet skal komme med et konkret forslag til at gennemføre det.

Der står også i betænkningen, at Præsidiet skal komme med et oplæg til nye debatformer, hvor partilederne i Folketinget nogle gange om året skal kunne debattere aktuelle spørgsmål, også uden at en minister deltager – en slags ”partilederrunde”.

1 million kroner til forskningsprojekt

Af betænkningen fremgår det, at der er bevilget 1 million kroner til et forskningsprojekt, som skal undersøge brugen af bestemmelser i lovgivningen, der bemyndiger ministre til at fastsætte regler.