God stemning og demokratisk dialog på borgermøde på Lolland

09.02.2018

Der var en livlig debat, da politikere fra Udvalget for Landdistrikter og Øer i onsdags var til borgermøde på Lolland. Som noget nyt blev borgermødet filmet og vist på Folketingets tv-kanal. Men det afskrækkede ikke de spørgelystne lollikker, der stillede konkrete og relevante spørgsmål og samtidig gav de besøgende politikere indblik i lokale problemstillinger.

Onsdag den 7. februar forlod medlemmerne af Udvalget for Landdistrikter og Øer Christiansborg og tog på heldagsbesøg på Lolland. Efter at have besøgt virksomheder og fået indblik i lokale forhold i Lolland Kommune, tog politikerne til borgermøde i Horslundes multi- og kulturhus. 

Aftenen bød på en fin debat, og stemningen var god. Der var stor spørge- og kommentarlyst blandt de fremmødte, og der måtte sættes ekstra stole ind i lokalet, så alle kunne være der. Omkring 50 mennesker var mødt op til borgermødet, og debatten tydeliggjorde, at de fremmødte i den grad brændte for deres lokalområde.

”Der er ingen tvivl om, at det er rart for et landdistriktsudvalg at komme ud og få sat billeder på de problematikker, man ellers kun møder i udvalgslokalerne på Christiansborg. Når man selv har fået syn for sagen og kan sætte ansigt på de mennesker, det drejer sig om, har man referencepunkter, der gør, at tingene bliver mere nærværende,” siger formand for Udvalget for Landdistrikter og Øer, Peter Juel Jensen (V).

Temaerne, der blev taget op, var forskelligartede og mangfoldige, men kredsede alle om lokale erfaringer og det levede liv på Lolland. Der blev bl.a. diskuteret færgeforbindelse, centralisering og lukning af skoler, muligheden for at tage lån i kreditforeninger samt statslige arbejdspladser og LAG (Lokale Aktions Grupper). 

Dialog og debat

Borgermøder som det på Lolland skaber grobund for dialog, og dette giver udvalgsmedlemmerne mulighed for og tid til at tale med borgerne og lytte til deres problemstillinger.
For Lennart Damsbo-Andersen (S), næstformand for Udvalget for Landdistrikter og Øer, giver det mening at møde borgerne direkte: ”De får mulighed for at komme med deres tanker, bemærkninger og kommentarer direkte fra hjertet og helt ufiltreret. Vores oplevelse er, at borgerne fortæller om det, de synes er vigtigt. Vi forsøger at svare efter bedste evne, og så opstår der en god dialog,” udtaler han.

Udvalgsformanden blev nødt til at afslutte debatten, for folk blev ved med at have spørgsmål og kommentarer. Debatten kunne have fortsat til langt ud på natten, hvis tiden havde været til det. Formanden, Peter Juel Jensen, var tilfreds med borgermødet og besøget på Lolland.

”Det er altid rart for politikerne at komme ud og møde borgerne. Der er noget ufattelig charmerende ved borgermøder og vælgermøder. De er en vigtig del af hele det demokratiske ”spil”. Borgermøder er en mulighed for, at politikere og borgere kan finde de gode løsninger i fællesskab,” siger Peter Juel Jensen.

 

 

 

 

Se flere nyheder fra Folketinget