Nu åbner borgerforslag.dk

24.01.2018

Den 24. januar kan borgere med stemmeret til folketingsvalg oprette forslag om noget, som de mener bør ændres i lovgivningen eller i samfundet - et såkaldt borgerforslag. Man kan også støtte borgerforslag, som andre har oprettet. Hvis et forslag opnår 50.000 støttere, kan det blive fremsat i Folketinget som et beslutningsforslag.

Udgangspunktet for ordningen er hjemmesiden borgerforslag.dk, hvor borgere ved at logge sig ind med NemID og cpr-nummer kan oprette eller støtte forslag. Borgere kan også benytte ordningen, selv om de ikke bruger den digitale løsning med NemID. Så skal man i stedet bruge en blanket, som man kan hente på hjemmesiden eller få tilsendt fra Folketinget.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, glæder sig til, at hjemmesiden går i luften: ”Det er en helt ny form for borgerinddragelse, som giver demokratiet et ekstra pift. Det bliver spændende at se, hvilke forslag bliver sendt ind, og hvilke der opnår mange støtter.”

Borgerforslag er i første omgang en forsøgsordning, som begynder onsdag den 24. januar og fungerer to år frem. Herefter vil ordningen blevet evalueret, og Folketinget skal beslutte, om ordningen skal gøres permanent.

Baggrund

Folketinget vedtog den 19. december 2017 Forslag til lov om etablering af en ordning for borgerforslag med henblik på behandling i Folketinget. 

Den nærmere udformning af ordningen fremgår af bekendtgørelse nr. 35 af 17. januar 2018 om en ordning for borgerforslag med henblik på behandling i Folketinget.

Lovforslaget udmønter et beslutningsforslag, der blev vedtaget af Folketinget den 2. juni 2016 om mulighed for at få borgerdrevne beslutningsforslag behandlet i Folketinget.

Kontakt 

Folketingets Oplysning 
3337 3338 
borgerforslag@ft.dk
www.borgerforslag.dk

Pressekontakt

Finn Tørngren Sørensen
3337 3451
Finn.Sorensen@ft.dk

 

 

Se flere nyheder fra Folketinget