Besøg af Ukraines vicepremierminister i Folketinget

27.04.2017

Ukraines vicepremierminister Ivanna Klympush-Tsintsadze mødtes den 26. april med folketingsmedlemmer fra Nævnet, Europaudvalget og Udenrigsudvalget for at drøfte den indenrigs- og udenrigspolitiske situation i Ukraine og regionen under mødeledelse af næstformand i Europaudvalget, Kenneth Kristensen Berth (DF).

På mødet kom det frem, at Ukraine i øjeblikket ser sig udfordret på flere fronter. Krisen med Rusland fortsætter med uformindsket styrke, og konflikten i Østukraine er den største sikkerhedspolitiske udfordring for Ukraine i nyere tid. Med den ulovlige annektering af Krim i marts 2014 og den fortsatte støtte til separatisterne i det østlige Ukraine, har Rusland overtrådt grundlæggende spilleregler, og den situation er uforandret, lød det fra premierministeren. Minsk-aftalerne fra 2014 og 2015 udgør grundlaget for en våbenhvile og en politisk løsning på konflikten, men der er stadig lang vej hjem. 

Nationale reformer

Samtidig har Ukraine store interne udfordringer med at få landet reformeret i retning af mere demokrati, retsstat og mindre korruption. Den politiske reformproces går langsomt fremad, men har dog fået mere tempo siden 2014. Danmark er udvalgt til på vegne af EU-Kommissionen at gennemføre et antikorruptionsprogram, og der er gjort fremskridt, selvom kampen mod korruption vil tage mange år.

På mødet med de danske folketingsmedlemmer blev flere emner berørt, blandt andet status for reformerne i landet, implementering af Minsk-aftalerne, situationen omkring monitorering af grænsen til Rusland, den interne situation i Ukraine mellem den østlige og den vestlige del og menneskerettighedssituationen og den humanitære situation i Krim.

Tak for dansk støtte

Vicepremierministeren takkede for dansk støtte, og hun understregede, at Ukraine vil forblive forenet med den frie verden.

Mødet efterfulgte det officielle besøg i Folketinget af Ukraines præsident, Petro Poroshenko, den 5. april 2017.

Ukraine – kort fortalt

Ukraine er med sine 603.000 kvm. Europas største stat efter Rusland – ca. dobbelt så stort som Polen. Landet har omtrent 44 mio. indbyggere, hvoraf ca. 78 pct. er ukrainere og ca. 17 pct. er etniske russere.

Ukraine er en demokratisk republik. Præsidenten vælges for en fireårig periode og indstiller premierministeren til parlamentets udnævnelse. Ukraines nuværende regeringskoalition består af partierne Blok Petro Poroshenko-Solidarnist (BPP) og Narodniy Front. Parlamentet består af 450 medlemmer, som vælges for en femårig periode. Det seneste valg fandt sted i 2014.

Danmark har fra 2014-16 bidraget med ca. 40 mio. kr. til den humanitære situation i Ukraine gennem den Internationale Røde Kors Komité, Dansk Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp og FN’s Flygtninge Højkommissariat.

 

Se flere nyheder fra Folketinget