Folketinget uddeler fire millioner til folkeoplysning

20.06.2016


Folketingets Præsidium har besluttet at uddele fire millioner kroner til folkeoplysning om Reformationen og De Danskvestindiske Øer.

Det sker for at markere to begivenheder i 2017 – henholdsvis 500-året for Reformationen og 100-året for salget af De Danskvestindiske Øer til USA.

”Der er tale om to historiske begivenheder, som Folketinget ønsker at markere. Reformationen startede som en kirkelig revolution, men dens betydning rækker i dag langt ud over de kirkelige kredse. Vores syn på individet, det sociale liv og etikken baserer sig i høj grad på tanker fra Reformationen, der har formet det Danmark, som vi kender i dag. Derfor er Reformationen en milepæl i Danmarkshistorien”, siger Folketingets formand Pia Kjærsgaard.

De Danskvestindiske Øer blev i 1917 solgt til USA, og dermed blev der sat punktum for flere hundrede år med danske besiddelser i Caribien. Salget kom i stand efter politiske forhandlinger med USA, der blev interesseret i at købe øerne bl.a. på grund af deres strategiske betydning under Den Første Verdenskrig.

Forslaget om at sælge øerne blev godkendt ved den første folkeafstemning i Danmark om et lovforslag. De indenlandske og internationale politiske processer, der ledte op til beslutningen, folkeafstemningen og selve traktaten udgør et vigtigt kapitel i Danmarkshistorien, som Folketinget ønsker at udbrede kendskabet til.

Rent praktisk opretter Folketinget to særskilte puljer, der skal yde støtte til folkeoplysning om Reformationen og salget af De Danskvestindiske Øer. Der er tre millioner i puljen til Reformationen og en million til De Danskvestindiske øer.

Administrationen af ansøgningerne er overdraget til Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS), og der nedsættes to uafhængige fagkyndige komiteer til at vurdere ansøgninger og udbetale støtte.

Der kan ansøges om tilskud til foredrag, debat, undervisning, udstillinger og lignende. Alle folkeoplysende organisationer, foreninger og skoler kan søge. Det gælder også organisationer, der ikke er medlem af Dansk Folkeoplysnings Samråd.

Der åbnes for ansøgninger den 1. september. Sidste frist i forhold til Reformationspuljen er 15. maj 2017, og 31. marts 2017 lukkes for ansøgninger til De Danskvestindiske Øer.

Interesserede kan læse mere om puljerne og ansøgningsprocedurerne på

www.pulje.dk/vestindien
www.pulje.dk/reformationen

Se flere nyheder fra Folketinget

Sideansvarlig: Claus Brask