Women Deliver i Folketinget: Kvinder og pigers rettigheder på dagsordenen

18.05.2016

Af: Thomas S. Sarup

Der var royalt besøg i Folketinget i dag. Hendes Kongelige Højhed Jordans prinsesse Sarah Zeid var nemlig hovedtaleren på dagens konference i Landstingssalen om kvinder og pigers rettigheder. Konferencen er blevet til som en del af det store Women Deliver arrangement, der i disse dage løber af stablen i Bella Centret i København.

Konferencen på Christiansborg, som Folketingets Ligestillingsudvalg og Udenrigsudvalg samt Folketingets Tværpolitiske Netværk for seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder stod bag, havde deltagelse af parlamentarikere, primært kvinder, fra mere end 50 meget forskellige lande. Lige fra Sudan, Senegal Australien til Bangladesh, Filippinerne og Sverige. Det globale aspekt var med andre ord helt centralt og prægede også dagens emner.    

Et af hovedemnerne var kvinder og piger og FN’s nye verdensmål, som blev vedtaget i New York i september sidste år. Dette emne blev adresseret i en paneldiskussion med repræsentanter for UNFPA (FN's befolkningsfond), IPPF (Den internationale organisation for familieplanlægning) og formanden for ”Population Council”. Andre emner på konferencen var seksualundervisning og involvering af privatsektoren i ønsket om at fremme kvinder og piger.

”Jeg er både glad for og stolt af, at vi er lykkedes med dagens vigtige konference i Folketinget. Det er ikke hver dag, at så mange beslutningstagere er samlet i København, og emnets vigtighed taler for sig selv. Kvinder og pigers rettigheder skal og bør mere på dagsordenen”, siger Mette Gjerskov (S), formand for Folketingets Tværpolitiske Netværk for seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder og medlem af Folketinget.

Jordans prinsesse, Sarah Zeid.

Faktaboks: Hvad er Women Deliver?

Women Deliver er en internationalt anerkendt konference, der sætter fokus på piger og kvinders sundhed, rettigheder og trivsel. Konferencen den 16.-19. maj 2016 i København er den største konference om disse emner i mere end 10 år og en af de første store internationale konferencer i kølvandet på lanceringen af FN’s nye globale mål for fattigdomsbekæmpelse og bæredygtig udvikling.

Ved konferencen i København vil mere end 5000 globale og lokale ledere, politiske beslutningstagere, forskere, repræsentanter for den private sektor, NGO’er, journalister samt unge fra 150 lande sætte fokus på, hvordan de nye FN verdensmål for bæredygtig udvikling kan omsættes i konkrete fremskridt for piger og kvinder. Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary er protektor for konferencen. (kilde: www.wd2016.dk og www.um.dk )

MF Christian Juhl (EL) omgivet af kvindelige parlamentarikere fra Sudan, Senegal og Sierra Leone.

En del af konferencen var en sjov gimmick, hvor deltagerne skulle rejse sig, hvis de var enige i konkrete udsagn fra oplægsholderen.

Se flere nyheder fra Folketinget

Sideansvarlig: Morten Villumsen