Folketinget uddeler ny hæderspris

26.05.2016

Søndag den 29. maj uddeler Folketinget sin nystiftede hæderspris til henholdsvis Dan Uzans Mindefond og Finn Nørgaard Foreningen med 200.000 kr. til hver. Samtidig får Dan Uzan og Finn Nørgaard opsat deres navne på hver sin mindeplade i Vandrehallen tæt på Landstingssalen.

Overrækkelsen sker ved en reception i Samtaleværelset kl. 13:00. Her taler Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, som den første. Herefter overrækkes hæderspriserne efterfulgt af takketaler af Ole Mølgaard (formand for Finn Nørgaard Foreningen) og Sergeot Uzan (Dan Uzans far).

Efterfølgende er Folketinget vært ved en frokost for inviterede gæster.

Til Pressen: Der er adgang via Besøgsindgangen mod forevisning af pressekort samt via hovedindgangen for presse med adgangskort udstedt af Folketinget. Af praktiske hensyn ønskes tilmelding på forhånd. Der vil være mulighed for at fotografere/optage billeder i Samtaleværelset under talerne og overrækkelsen samt efterfølgende ved mindepladerne.


Hædersprisen har til formål at ære en civil person, som har udvist ekstraordinært heltemod ved med sit eget liv som indsats at forsøge at beskytte og redde andres liv, og som omkom under forsøget, og hvor der var tale om politiske forbrydelser, terror eller attentater rettet mod vores åbne, demokratiske samfund og frihedsrettigheder.

Prisen består i 200.000 kr., som skal tildeles et velgørende formål, som godkendes af Præsidiet på indstilling fra de efterladte. Med prisen følger også en sølv lysestage, hvori er indgraveret ”Folketingets Hæderspris”.

Den første uddeling af prisen sker til Finn Nørgaard og Dan Uzan, som begge ofrede deres liv i forbindelse med terroranslaget den 14.-15. februar 2015 i København.

De pårørende til Finn Nørgaard har indstillet, at de 200.000 kr. tildeles ”Finn Nørgaard foreningen af 14. februar 2015”, hvis formål det er at støtte projekter, der fremmer medmenneskelig forståelse og dialog med henblik på at imødegå konflikter som den, der kostede Finn Nørgaard livet. Foreningen har et særligt fokus på udsatte børn og unge og mennesker med sociale udfordringer.

De pårørende til Dan Uzan har indstillet, at de 200.000 kr. tildeles "Dan Uzans Mindefond", hvis formål det er at skabe grobund for en række aktiviteter samt støtte almennyttige formål og projekter, der reflekterer Dans værdier og Dans livsstil, som f.eks. sportslige initiativer for unge og anerkendelse af frivillige, der yder en særlig indsats. Fonden vil desuden så vidt muligt støtte projekter i Dans navn.

Se flere nyheder fra Folketinget