Kvinder i Tinget – 100 år i streg og på lærred

09.01.2015

I 2015 er det 100 år siden at Grundloven blev ændret, så kvinder fik stemmeret og valgret. Folketinget og regeringen markerer i år denne begivenhed med en række forskellige initiativer, der kulminerer Grundlovsdag den 5. juni.

Som en første optakt vises fra den 13. januar 2015 udstillingen ”Kvinder i Tinget - i streg og på lærred” i området foran Snapstinget.

Udstillingen består af en række satiretegninger m.m. af kvindelige parlamentarikere fra de første kvinder, som kom i Rigsdagen ved valget i 1918 og frem til i dag. Herudover udstilles nogle få malede portrætter af kvindelige politikere.

Der findes desværre ikke mange malerier af kvindelige politikere, så Folketinget har fået billedkunstneren Mikael Melbye til at male et portræt af Danmarks første kvindelige minister Nina Bang, som blev undervisningsminister i Staunings første regering 1924-26.

Herudover udstilles bl.a. et stort maleri af Marie Luplau, ”Fra Kvindevalgretskampens første dage”, som viser de kvinder og mænd, som gik forud og udkæmpede kampen, der førte til kvinders stemmeret og valgret.

Udstillingen er lavet i samarbejde med Museet for Dansk Bladtegning – Det Kongelige Bibliotek.

Afsløring af Nina Bang portræt 12. januar 2015

Afsløring af Nina Bang portræt 12. januar 2015

Afsløring af Nina Bang portræt 12. januar 2015
Fra afsløringen af Nina Bang maleriet. Foto © Folketinget/Allan Køhler-Andersen

 


 

Se flere nyheder fra Folketinget

Senest opdateret: [09.03.2017]