Japans udenrigsminister besøgte Folketinget

01.05.2014

Den 1. maj 2014 besøgte den japanske udenrigsminister, Fumio Kishida, Folketinget formand

Den 1. maj 2014 besøgte den japanske udenrigsminister, Fumio Kishida, Folketinget formand
Foto: Hasse Ferrold ©Folketinget

”Vi talte bl.a. om det stærke mandat, som den japanske regering har i de to kamre i parlamentet oven på valget i 2013 og om, hvordan premierminister Abe vil omsætte det mandat til at få vækst i den japanske økonomi. Vi kom også ind på de udfordringer, der ligger i at have en stærkt aldrende befolkning og et meget lavt fødselstal, og jeg spurgte til Japans meget innovative tilgang til velfærdsteknologi, Vi vekslede også ord om de sikkerhedspolitiske problemer i Nordøstasien - specielt Nordkorea,". sagde Folketingets formand, Mogens Lykketoft, efter mødet.

Udenrigsministeren er født i 1957, uddannet jurist fra det japanske Waseda Universitet i 1982 og har siden 1993 været medlem af det japanske underhus for det konservative Liberal-Demokratiske Parti.

Det Liberal-Demokratiske Parti sidder (igen) tungt på magten

Det konservative Liberal-Demokratiske Parti (LDP) har stort set siddet på den politiske magt i Japan siden landet fik fuld selvstændighed efter 2. verdenskrig.

Premierminister Shinzo Abe fra LDP, der overtog premierministerposten den 26. december 2012, sidder historisk stærkt på magten.

Ved valget i 2012 til Repræsentanternes Hus voksede LDP’s mandattal fra 119 til 294 ud af de 480 pladser. Sammen med koalitionspartiet New Komeito, som har 20 pladser i parlamentet, har LDP dermed 2/3 af pladserne i underhuset, hvilket giver mulighed for at gennemtrumfe lovforslag, der bliver stemt ned af overhuset.

Regeringens ekspansive finans- og pengepolitik: ”Abenomics”

Abes og regeringens absolutte hovedfokus er på økonomien. Japan har de sidste to årtiers haft lav økonomisk vækst, hvilket Abe frem for alt ønsker at ændre. I forbindelse med valgkampen i 2012 til underhuset lancerede Abe sin økonomiske politik, der populært beskrives ”Abenomics”.

Med flertal i parlamentets to kamre, har Abe nu alle muligheder for reelt at gennemføre sin ekspansive finans- og pengepolitik, der består af tre såkaldte ”pile”:

• Første pil indebærer en aggressiv pengepolitik, der skal sikre en devaluering af yennen for at styrke eksporten, som genererer hele 50 pct. af Japans BNP. Samtidig vil Abe forsøge at øge inflationen til 2 pct. indenfor to år
• Anden pil er igangsættelse af offentlige projekter til bl.a. genopbygning og udbygning af landområderne i Japan.
• Tredje pil er en vækststrategi, der har til formål at skabe en mere bæredygtig udvikling fremover for Japan.

Verdens tredjestørste økonomi med muligheder og udfordringer

Japan har på den ene side en af verdens mest højteknologiske økonomier med stor innovation og høj konkurrencedygtighed, mens landet på den anden side står overfor en aldrende befolkning, stigende velfærdsudgifter og stor offentlig gæld. Særligt den lave fertilitetsrate på 1,21 sammenlagt med, at 22,9 pct. af befolkningen er over 65 år giver Japan et seriøst problem med fremover at opretholde en arbejdsstyrke, der kan sikre landets fremtid.


Senest opdateret: [18.11.2022]