Albaniens parlamentsformand besøgte Folketinget

01.04.2014

Albaniens parlamentsformand, Ilir Meta, er på officielt besøg i Danmark frem til den 2. april 2014. I dag mødtes ham med Folketingets Præsidium.

Albaniens parlamentsformand, Ilir Meta, mødes med Folketingets Præsidium
FOTO: © Folketinget

"Albanien hører hjemme i den europæiske familie, og vi talte derfor meget om landets ønske og håb om medlemskab af EU og det store arbejde, som ansøgerlande skal igennem for at nå målet. Vi kom også ind på summen af udfordringer i det vestlige Balkan", sagde Folketingets formand, Mogens Lykketoft, efter mødet.

Om Ilir Meta

Ilir Meta er uddannet som økonom i 1992 fra Tirana Universitet. Fra 1990 var Meta engageret i studenterbevægelsen, der var med til at vælte Hoxha-styret. Han blev medlem af det albanske parlament for ”Socialistiske Parti” (SP) i 1992 og blev i 1998 vicepremierminister og i 1999 – 2002 premierminister. I 2004 forlod Meta SP og dannede partiet ”Socialist Movement for Integration” (SMI), De efterfølgende valg fik SMI fire – fem mandater og indgik i koalition med SP, hvor Meta fra 2009 var vicepremierminister og udenrigsminister. I 2013 brød Meta med SP og indgik i koalition med ”Demokratiske Parti” tre måneder før parlamentsvalget, hvor han siden valget i 2013 har været parlamentsformand.

Svær økonomisk situation

Albanien er et af Europas fattigste lande og landets økonomi er svag og præget af korruption. Siden den finansielle krises start i 2007 har Albaniens vækst haft store fald, hvilket fortsat præger økonomien.

Albanien og EU

En af den nye regerings største prioriteter er fortsat tilnærmelse til EU. Albanien ansøgte om optagelse i EU i 2009 og landet har siden arbejdet på at få kandidatstatus. I 2010 fik albanske borgere visumfri adgang til Schengen-området.

Kommissionen har i sin seneste fremskridtrapport af 16. oktober 2013 om Albanien anbefalet Rådet at tildele Albanien status som kandidatland, forudsat at landet bliver ved med at iværksætte tiltag til bekæmpelse af organiseret kriminalitet og korruption. Inden Kommissionen kan anbefale at indlede tiltrædelsesforhandlinger, skal Albanien styrke reformerne på en række vigtige prioritetsområder, navnlig på retsstatsområdet.

Senest opdateret: [18.11.2022]