Unge sætter EU-dagsordenen

17.01.2014

Mandag den 20. januar 2014 indtager 98 elever Folketinget for at sætte EU-dagsordenen som optakt til Europaparlamentsvalget den 25. maj 2014.

Skal Danmarks forbehold afskaffes? Skal mindstelønnen være ens i alle EU-lande? Skal erhvervsuddannelser i EU samordnes og er det urimeligt, at en tysker, der bor i Tyskland, og som arbejder i Åbenrå, kan kræve dansk SU til sin søns studier i Paris?

Disse og mange flere EU-spørgsmål skal 98 elever fra ungdomsuddannelser i hele Danmark drøfte med hinanden i workshops og med 7 kandidater til Europa-Parlamentet i Landstingssalen. Eleverne er udvalgt som deltagere i arrangementet på baggrund af spørgsmål, som de i et forudgående undervisningsforløb selv har formuleret.

Folketingets EU-Oplysning sætter med arrangementet ”Kampen om EU-dagsordenen ”fokus på Europaparlamentsvalget over for unge. Målet med arrangementet er - udover at styrke interessen for europaparlamentsvalget - at de unge i løbet af dagen får afprøvet nogle af deres spørgsmål på kandidaterne. Og at de til sidst udvælger 15 spørgsmål, som skal indgå i en kandidattest for unge, der lanceres af Folketingets EU-Oplysning og Europa-Parlaments kontor i Danmark i foråret. På den måde er de unge selv med til at sætte dagsordenen for valget, fordi de selv har bestemt, hvilke spørgsmål kandidaterne skal bedømmes efter.

Formiddagens workshops ledes af medlemmer af Folketingets Europaudvalg. Bl.a. deltager 
Eva Kjer Hansen (V), Jakob Ellemann-Jensen (V), Pia Adelsteen (DF), Camilla Hersom (RV) og Steen Gade (SF).

Arrangementet kan følges på Folketingets tv-kanal på ft.dk.

Senest opdateret: [18.11.2022]