Præsidiet på officielt besøg i Mongoliet og Burma

01.03.2013

Den 2.-11. marts 2013 er Folketingets formand og Folketingets Præsidium på officielt besøg i Mongoliet og Burma. Det er en rejse til to meget forskellige lande, der dog har det til fælles, at der er tale om to demokratier i udvikling. En udvikling som Folketinget ønsker at bakke op om.

Mongoliet

Danmark har gennem flere årtier haft et godt samarbejde med Mongoliet. Efter Sovjetunionens sammenbrud i 1990 blev det kommunistiske styre i Mongoliet erstattet af et flerpartisystem, og en demokratisk forfatning blev indført i 1992. Danmark har hjulpet det nye mongolske demokrati via overgangsbidrag fra 1990'erne. Folketinget etablerede dengang også et direkte samarbejdsprojekt med det mongolske parlament. Der er stadigvæk dansk støtte til flere mindre NGO-projekter. Præsidiet vil besøge nogle af disse.

Den vigtigste sektor i Mongoliets økonomi er minesektoren. Eksport af mineralprodukter tegner sig således for mere end 90% af Mongoliets samlede eksport. Det er udfordrende for et lille folk med store naturresurser at hamle op med mægtige nabolande og internationale minegiganter. Præsidiet skal bl.a. høre om disse udfordringer ved besøg i Oyu Tolgoi, der er verdens næststørste mineprojekt med udvinding af kobber og guld.

Burma (Myanmar)

Burma har de seneste 2 år gennemgået en bemærkelsesværdig demokratisk forandring, og Folketinget er allerede involveret i at støtte udviklingen af demokratiske institutioner, da Folketinget som del af et fællesnordisk projekt udlåner en medarbejder til det burmesiske parlament i fire måneder.

Danmark er i gang med at udforme et nyt bistandssamarbejde med Myanmar, hvor Folketinget forventes at få en rolle i forbindelse med et kommende samarbejde med Myanmars parlament. Delegationen mødes med parlamentsformand Thura Shwe Mann og demokratilederen Aung San Suu Kyi.

Folketingets formand vil desuden besøge FNs flygtningelejre og tale med lokale ledere i Rakhine-staten, hvor der har været meget blodige sammenstød.

Deltagere

 

Øvrige deltagere

Carsten U. Larsen, Folketingets direktør
Marianne Treumer Ammitzbøll, konsulent
Annette Mcihelsen, ekspeditionssekretær

Se flere nyheder fra Folketinget

Senest opdateret: [09.03.2017]