Folketingets formand mødtes med den litauiske præsident

22.01.2013

Folketingets formand mødtes tirsdag den 22. januar med den litauiske præsident, fru Dalia Grybauskaité, i forbindelse med præsidentens statsbesøg i Danmark.

Litauens præsident 
Fotograf: Hasse Ferrold

"Vi talte bl.a. om de udfordringer et lille land har ved at have formandskabet for EU i en krisetid, hvor alle medlemslande fører en stram og restriktiv økonomisk politik. Vi kom også ind på, hvor vigtigt det er at have et godt forhold til sine naboer, og hvordan det i vores tilfælde trives godt gennem det gode samarbejde mellem de nordiske og de baltiske lande", siger Folketingets formand, Mogens Lykketoft, efter mødet.

Litauens præsident
Dalia Grybauskaitė har været Litauens præsident siden maj 2009, hvor hun blev valgt som Litauens første kvindelige statsoverhoved ved direkte valg. Hun blev valgets absolutte vinder og nyder stor folkelig opbakning.

I 1994 var hun Litauens chefforhandler i forbindelse med optagelsesforhandlingerne med EU og efterfølgende blev hun landets ambassadør i USA. Derefter vendte hun tilbage til Litauen, hvor hun bestred en række ministerposter, bl.a. posten som finansminister, inden hun i 2004 blev udnævnt til EU-kommissær med ansvar for budgettet.

Litauen har formandskabet for EU for første gang i 2. halvår af 2013.

Se flere nyheder fra Folketinget

Senest opdateret: [09.03.2017]