Besøg fra Sydafrikas vicepræsident

24.10.2011

Sydafrikas vicepræsident Mr. Kgalema Petrus Motlanthe besøgte mandag den 24. oktober 2011 Folketingets formand Mogens Lykketoft.

 

Besoeg_af_Sydafrikas_vicepraesident_Mogens_Lykketoft_modtog

"På mødet fik vi både lejlighed til at drøfte de gode relationer mellem Sydafrika og Danmark, men også de udfordringer, det afrikanske kontinent aktuelt står overfor. Den nuværende situation i Nordafrika drager i sit formål paralleller til den kamp for demokrati og frihed, som Sydafrika selv har gennemgået. Den vilje til forandring, som Sydafrika viste under og efter Apartheid, kan tjene som inspiration for de øvrige afrikanske lande, der i disse dage står over for store omvæltninger," udtaler Folketingets formand, Mogens Lykketoft, efter mødet.

Statsministeren var vært for vicepræsidentens besøg i Danmark, hvor han foruden mødet med Folketingets formand og Folketingets Præsidium også mødtes med Hendes Majestæt Dronning Margrethe, udenrigsministeren, handels- og investeringsministeren og ministeren for udviklingsbistand.

Om vicepræsidenten
Mr. Kgalema Petrus Motlanthe er medlem af African National Congress (ANC), og fra 1997 til 2007 var han generalsekretær for partiet. I 2007 blev han valgt til vicegeneralsekretær og Jacob Zuma blev valgt til generalsekretær. I september 2007 valgte Sydafrikas daværende præsident Thabo Mbeki at træde tilbage, og Mr. Kgalema Petrus Motlanthe blev udpeget til at afløse ham på posten frem til valget i maj 2008, hvor landets nuværende præsident Jacob Zuma blev valgt. Ved sin tiltrædelse udpegede Jacob Zuma Kgalema Petrus Motlanthe til vicepræsident.

Sydafrika - den aktuelle parlamentariske situation
Sydafrikas parlament består af to kamre, Nationalforsamlingen og et Nationalt provinsråd. Nationalforsamlingens 400 medlemmer vælges ved forholdstalsvalg. Provinsrådet består af 54 permanente repræsentanter og 36 delegerede fra landets 9 provinser. Ved valget til Nationalforsamlingen i foråret 2009 fik ANC knap 2/3 af stemmerne.

Relationer mellem Danmark og Sydafrika
Sydafrika blev i foråret 2011 medlem af gruppen af BRIKS-lande, og den økonomiske udvikling i Sydafrika betyder, at det dansk-sydafrikanske forhold er under forandring. Den bilaterale udviklingsbistand til Sydafrika er under udfasning og forventes i det store hele afsluttet i løbet af 2013. I stedet er der fra dansk side sat fokus på at styrke det politiske samarbejde og fremme handelsrelationerne.

Senest opdateret: [05.12.2022]