Bertel Haarder valgt som Nordisk Råds præsident

21.10.2011

Efter folketingsvalget i september er fhv. Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder, Venstre valgt som præsident for Nordisk Råd. Danmark har præsidentskabet for Nordisk Råd i 2011.

Præsidenten leder Nordisk Råds politiske arbejde og repræsenterer Nordisk Råd i offentligheden og i andre sammenhænge. Folketinget er vært for Nordisk Råds session i begyndelsen af november.

”Jeg er naturligvis både glad og stolt over at være valgt til Nordisk Råds præsident ", siger Bertel Haarder. Og fortsætter:

”I Norden skal vi fjerne grænsehindringer, så borgerne oplever fordelen ved at de nordiske lande samarbejder. Vi skal forske og udvikle sammen, som vi gør det i Globaliseringsprogrammet. Vi skal sikre udveksling af elever og studerende I Norden, som vi gør det gennem bl.a. Nordplus og de særlige islandske stipendier. Og vi skal fremme kendskabet til nordiske nabosprog, så alle nordboere oplever hele Norden som kulturel hjemmebase. Derfor skal vi heller ikke tale engelsk i nordiske fora" slutter Bertel Haarder.

I Danmark er der tradition for, at oppositionen besætter posten med en af sine ledende politikere, når Danmark har præsidentskabet for Nordisk Råd, og det var en enig dansk delegation som indstillede Bertel Haarder til posten som præsident.
 
Maja Panduro, Socialdemokratiet blev valgt som Nordisk Råds vicepræsident.

Blandt tidligere danske præsidenter for Nordisk Råd kan nævnes de tidl. statsministre Hans Hedtoft, Erik Eriksen, Jens Otto Krag og Anker Jørgensen.

Se flere nyheder fra Folketinget

Senest opdateret: [19.06.2017]