Nordisk Råds 63. Session i Folketinget

31.10.2011

Sessionen, som Folketinget er vært for d. 1. – 3. november, er den store parlamentariske begivenhed i Norden hvert år, hvor de 87 nordiske parlamentarikere i Nordisk Råd diskuterer nordiske spørgsmål med de nordiske landes statsministre og øvrige ministre. I år har også de nordiske parlamentsformænd valgt at deltage i Nordisk Råds session. Gæster fra andre internationale og nordiske organisationer kan også deltage i diskussionerne på sessionen. Det er som regel gæster fra de baltiske lande og fra det nordvestlige Rusland der benytter sig af den mulighed. Vi forventer i alt 800 – 900 deltagere under sessionen.

I forbindelse med sessionen foregår også en nordisk kulturfestival i København, samt en lang række ”side events”, der omhandler forskellige politiske og kulturelle emner. Der afholdes desuden en lang række ministermøder og møder i forskellige embedsmandskomiteer, ligesom folkelige organisationer også mødes i København under sessionen. I alt 48 ministre er tilmeldt sessionen. De nordiske statsministre holder deres efterårsmøde og deres årlige møde med lederne fra de selvstyrende områder umiddelbart inden sessionen begynder. De nordiske statsministre har også et møde med statsministrene fra de baltiske lande.

 

Sessionens forløb

Weekenden før sessionen: Ungdommens Nordiske Råd holder deres egen session i Folketinget, Landstingssalen.

 

Mandag d. 31. oktober

De nordiske partier har gruppemøder i Folketinget. Om eftermiddagen og aftenen foregår en række ”sideevents ” om politiske og kulturelle emner i Folketinget og i  Det Kongelige Bibliotek.

 

Tirsdag d. 1.november

Om formiddagen er der partigruppemøder, samt udvalgs- og præsidiemøder.

I Folketingssalen kl. 14.30 Sessionens formelle åbning. Folketingets formand byder velkommen til sessionen på vegne af Folketinget. Derefter åbner Præsident Bertel Haarder, V sessionen, hvorefter der er  topmøde med de nordiske statsministre i folketingssalen.

Emnet for topmødet er  ”de åbne nordiske samfund”- et emne der blev valgt efter terrorangrebene i Oslo.

Fra de nordiske lande deltager Norges statsminister Jens Stoltenberg, Sveriges statsminister Frederik Reinfeldt, Finlands statsminister Jyrki Katainen, Islands statsminister Johanna Sigurdardottir og statsminister Helle Thorning- Schmidt i topmødedebatten. Fra Grønland deltager selvstyreformand Kuupik Kleist. Øvrige selvstyrende lande deltager ikke på grund af valg på Færøerne og på Åland.

Efter debatten er afsluttet vil Norges statsminister Jens Stoltenberg fremlægge Norges formandsskabsprogram for Nordisk Ministerråd 2012.

 

Onsdag d. 2. november

Formiddag. Forhandling i salen bl.a. om reform af det nordiske samarbejde, budget for Nordisk Ministerråd, grænsehindringer  i Norden og globalisering.

Mellem 12.30 -14.00 har forskellige udvalg frokostmøder med ministre m.m.

Eftermiddag- Udenrigspolitik  Nordens Udenrigs- og Forsvarsministrene redegør for det nordiske samarbejde inden for deres områder. Dette diskuteres ligeledes med parlamentarikerne.

De nordiske samarbejdsministre deltager i hele sessionen og afholder spørgetime kl. 16.00 – 17.00, hvor parlamentarikerne kan tage alle slags spørgsmål vedrørende det nordiske samarbejde op.

Tilstedeværelsen af andre ministre med ansvar for forskellige politiske sagsområder afhænger oftest af de spørgsmål som diskuteres. Dette afgøres af hvilke forslag medlemmerne af Nordisk Råd har stillet i løbet af året, og som man derefter har besluttet at sessionen skal tage stilling til. De forslag som sessionen bakker op om sendes til Nordisk Ministerråd eller til de nordiske regeringer for at blive gennemført.

 

Uddeling af Nordisk Råds priser

Om aftenen uddeles Nordisk Råds priser af Præsident Bertel Haarder for litteratur, musik, film og miljøarbejde i Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, Rosenørns Allé 22, på Frederiksberg.

 

Statsministerens reception

Efter uddelingen af priserne vil Statsminister Helle Thorning-Schmidt være vært for regeringens reception for de nordiske parlamentarikere på musikkonservatoriet.

 

Torsdag d. 3. november

Om formiddagen fortsætter forhandlinger i salen om sundhed, kultur, miljø og uddannelse i Norden.

Ved sessionens afslutning vælges præsidenten og vicepræsidenten for det nordiske parlamentariske samarbejde for 2012. Den nyvalgte præsident holder sin programtale.

Se flere nyheder fra Folketinget

Senest opdateret: [19.06.2017]