Afslutningsdebat 31. maj 2011

26.05.2011

En af Folketingets traditionelle maratondebatter finder sted på tirsdag. Her diskuterer statsministeren og de politiske ordførere de emner, der er mest oppe i tiden. Afslutningsdebatten bliver transmitteret live her på ft.dk.

Tirsdag den 31. maj kl. 09.00 begynder afslutningsdebatten, hvor partiernes politiske ordførere krydser klinger. Debatten foregår som en forespørgsel til statsministeren og spørgsmålet lyder: Hvad kan statsministeren oplyse om den indenrigs- og udenrigspolitiske situation?

Statsministeren lægger ud med at holde en tale, hvor han svarer på dette spørgsmål. Herefter får alle de politiske ordførere ordet, og én efter én holder de hver deres ordførertale. Efter hver ordførertale er der debat, hvor alle folketingsmedlemmer kan stille spørgsmål til den aktuelle ordfører.

Alle politiske emner, både nationale og internationale, er til debat, men ofte vil afslutningsdebatten i løbet af kort tid samle sig om ganske få temaer, som f.eks. finanskrise, efterløn og skat.

I 2010 kom afslutningsdebatten hurtigt til at handle om velfærd, skattelettelser og den økonomiske krise.

Folketingssalen, afslutningsdebatten 2010 Afslutningsdebatten er traditionelt set en af de længste debatter i Folketinget og varer ofte til midnat. Under afslutningsdebatten den 2. juni 2010 var der ca. 600 indlæg, spørgsmål og svar. Debatten varede i over 12 timer og sluttede først kl. 23.30.

 

Sådan foregår afslutningsdebatten

Den første, der får ordet, er statsminister Lars Løkke Rasmussen. Han har op til en times taletid. Herefter er det Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby. Hun har lov til at tale i op til 10 minutter. Efter hendes indlæg har øvrige folketingsmedlemmer adgang til at kommentere og stille spørgsmål til hende. Det kaldes korte bemærkninger på folketingssprog. Hvert medlem har adgang til to korte bemærkninger i forlængelse af hinanden. De korte bemærkninger skal være afviklet inden for 1 time efter ordførertalen. Øvrige ordførere, der ønsker en kort bemærkning, har fortrinsret frem for andre medlemmer inden for den nævnte time.

Efter Venstres politiske ordfører er det Socialdemokratiets tur med Helle Thorning-Schmidt som ordfører, og det foregår efter samme regler med adgang til korte bemærkninger i en time.

Når alle partiernes ordførertaler er afsluttet, har andre end ordførerne adgang til at komme med et indlæg fra talerstolen. De kaldes for privatistindlæg, og også her er der bagefter adgang til korte bemærkninger.

Når man har været hele ordførerrækken og rækken af privatister igennem, får statsminister Lars Løkke Rasmussen ordet i op til 30 minutter. Efter hans indlæg kan alle medlemmer komme med korte bemærkninger, dog har ordførerne også her fortrinsret. De korte bemærkninger skal være afviklet inden for 1 ½ time efter statsministerens tale.

Hvis ordførerne ønsker det, går afslutningsdebatten videre til 2. omgang. Her har hver ordfører 5 minutters taletid til et nyt indlæg, og bagefter er der adgang til korte bemærkninger i ½ time. 2. runde sluttes også af med et indlæg fra statsministeren.