De gyldne gryn fra Andes – Quinoa

15.04.2011

Bjergbønderne på Bolivias Alte Plano har fundet en opskrift på bedre levestandard. Opskriften hedder Quinoa - en afgrøde, der er blevet dyrket i Andes bjergene igennem generationer, og som nu har fundet vej til den internationale forbruger. Quinoa kan måske hjælpe de fattige bjergbønder ud af ekstrem fattigdom, og Danmark hjælper udviklingen på vej.

Der er ingen skygge for solens ubarmhjertige stråler på Alto Plano denne tirsdag. Men i næsten 4000 meters højde i Bolivias højland er solen ikke varm. I den tørre og kolde luft og under den skarpe sol er det ikke meget der kan gro. Men højlandet har en ressource, som i de senere år har fået stor opmærksomhed internationalt for sine gode egenskaber. Det er Quinoa. En afgrøde med et højt indhold af protein og af vigtige mineraler.

Højlandsbønderne i Bolivia bor i de fattigste regioner af Bolivia. I amterne Potosi og Chuquisaca. De har i mange år levet under fattigdomsgrænsen og dyrket quinoa til egen overlevelse. Danmark støtter udviklingen af landbruget og forarbejdningen i Bolivia for på denne måde at løfte folk ud af fattigdom.

Og støtten ser ud til at virke. I 2010 oplevede 7.500 familier en markant indkomststigning på mere end 20 %. En følge af blandt andet rådgivning om mere effektiv men skånsom dyrkning af markerne i højlandet, bedre forvaltning af producentforeningerne og en større forædling af produkterne i højlandet, hvilket medfører at en større del af værditilvæksten forbliver i de fattige amter.

Denne tirsdag i landsbyen Chacala viser de lokale producenter stolt resultatet af deres deltagelse i programmet. Højere ydelse på markerne, omlægning til økologisk produktion, der giver en bedre pris og styrkelse af den lokale forarbejdning. I Chacala betyder det en større velstand og bedre muligheder for skolegang og sundhed. Men der er stadig meget, at arbejde med i de sidste år af det danske landbrugsprogram for at sikre jorden mod udpining og bønderne den rigtige pris for produktet.

Danmark har styrket landbrugssektoren siden 1999. Programmets formål er at støtte kampen mod fattigdom i højlandet gennem en styrkelse af de små producenter og ved at styrke indkomst og beskæftigelse i en række små og mellemstore virksomheder i området.

Udenrigsudvalget besøgte Bolivia i perioden fra den 2. til den 8. april 2011. Formålet var at se på den danske bistands indsatsområder og resultater og at se på udfordringerne i forbindelse med udfasningen af den danske bistand frem til 2013.

Se flere nyheder fra Folketinget

Senest opdateret: [09.03.2017]