Australiens senatsformand på besøg i Folketinget

06.04.2011

 

 

Australiens senatsformand, John Joseph Hogg, besøgte onsdag den 6. april 2011 Folketinget, hvor han mødtes med Folketingets formand Thor Pedersen.

 

Senatsformanden er på arbejdsbesøg i Danmark, og temaet for turen er ”bæredygtig udvikling”. Han har blandt andet derfor også haft møde med klima- og energiminister Lykke Friis og besøgt flere danske virksomheder, herunder DONG Energy, Novozymes, Inbicon (2. Generations biobrændsel) og Dansk Vindmølleindustri.

Om senatsformanden
John Hogg er medlem af det australske arbejderparti Labor og valgt til senatet første gang i 1996 for delstaten Queensland. Han var viceformand for Senatet fra 2002-2008. Siden august 2008 har han været formand.

Australien – den aktuelle parlamentariske situation
Australiens parlament har to kamre: Repræsentanternes Hus med 150 medlemmer valgt for en treårig periode og Senatet med 76 medlemmer valgt for seks år ad gangen, hvoraf halvdelen er på valg hvert tredje år. Langt størstedelen af lovgivningsarbejdet foregår i Repræsentanternes Hus, mens Senatet har mulighed for at nedlægge veto.
Der blev i august 2010 afholdt valg til Senatet. Den national-liberale koalition opnåede 34 pladser, og Labor fik 31 pladser. Dermed vil partiet De Grønnes 9 medlemmer komme til at spille en afgørende rolle for arbejdet i Senatet, efter den 1. juli 2011, hvor nye senatorer tiltræder.

Relationer mellem Danmark og Australien
Danmark og Australien har et godt og stabilt indbyrdes forhold. Handelsmæssigt var Australien Danmarks 21. største eksportmarked i 2010. Australien aftog varer for kr. 4,8 mia. Største eksportvaregruppe bestod af kød- og kødvarer, som stod for ca. 20 pct. af eksporten. For nyligt er der indgået en betydelig ordre om levering af kæmpevindmøller til en australsk vindmøllepark.

Se flere nyheder fra Folketinget

Senest opdateret: [09.03.2017]