Besøg af Kroatiens premierminister

22.03.2011

Kroatiens premierminister, Jadranka Kosor, besøgte tirsdag den 22. marts 2011 Folketinget, hvor hun mødtes med Folketingets formand Thor Pedersen

 

Om premierministeren

Jadranka Kosor overtog premierministerposten i Kroatien den 6. juli 2009. Det skete, da hendes partifælle Ivo Sanaders overraskende og uden varsel pludselig trådte tilbage. Jadranka Kosor blev dermed Kroatiens første kvindelige premierminister. Hun er formand for Den Demokratiske Kroatiske Union, der er det ledende parti i regeringskollationen og igennem de seneste år har bevæget sig fra at være et nationalistisk højreparti til et mere liberalt-konservativt parti.

Jadranka Kosor blev første gang valgt til det kroatiske parlament i 1995. I 2002 blev hun udnævnt til vicepremierminister og minister for familie og veteraner, indtil hun blev premierminister i 2009.Kroatien - kandidatland til EU

Kroatiens primære udenrigspolitiske prioritet er integration i de euro-atlantiske institutioner - først og fremmest af EU og NATO. Kroatien opnåede formelt medlemskab af sidstnævnte i forbindelse med fejringen af NATO’s 60års jubilæum på topmødet i april 2010.

I forhold til optagelse i EU enedes EU-landenes stats- og regeringschefer om at give Kroatien officiel status som kandidatland.

Forhandlingerne om optagelse af Kroatien i EU skrider planmæssigt fremad. Det ungarske EU-formandskab håber på at kunne afslutte forhandlingerne i juni 2011, så Kroatien kan blive den 28. medlemsstat i EU i løbet af 2012. Det kan ske under det danske EU-formandskab, der strækker sig fra 1. januar – 30. juni 2012.Relationer mellem Danmark og Kroatien

Danmark var blandt de første lande, der anerkendte Kroatien som selvstændigt land, hvilket skete den 15. januar 1992. I 2005 udsendtes for første gang en dansk ambassadør til Zagreb.

Danmark støtter aktivt Kroatiens europæiske integration og økonomiske reformering som forberedelse til et kommende EU-medlemskab. Bistanden er foregået igennem Naboskabsprogrammet inden for en budgetramme på 25,5 mio. kr. i perioden 1. juli 2005 – 30. juni 2011.

Se flere nyheder fra Folketinget

Senest opdateret: [09.03.2017]