178 skoleelever krydsede klinger i Folketinget

08.02.2011

Mandag den 7. februar var gennemsnitsalderen i Folketinget for en dag lidt lavere end til hverdag. Denne dag fandt Ungdomsparlament 2011 sted, og det betød, at 178 skoleelever fra hele landet indtog Folketinget.

Ungdomsparlamentet 7. februar 2011
På dagen fik eleverne mulighed for at være politikere for en dag og bl.a. udfordre ministrene med spørgsmål fra Folketingets talerstol.

Formanden må være i god form…

Jeanette, Cecilie og Katrine fra 9A på Egumvejens Skole var blandt de 178 elever, der stod ansigt til ansigt med statsministeren og 11 andre ministre under debatten i Folketingssalen.

Noget af det, der overraskede pigerne var, at så mange ministre og folketingsmedlemmer deltog aktivt i dagen. Og så var de imponerede over Folketingets formands fysik. Som det er kutyme i Folketinget, rejser Folketingets formand sig altid for den næste på talerstolen, og de unges store talelyst betød, at formanden ikke fik meget ro i stolen.

Ungdomsparlamentet var kritisk

Udover at stille spørgsmål til ministrene diskuterede og stemte eleverne om lovforslag, de selv havde lavet.

Inden lovforslagene kom til debat i Folketingssalen, blev de behandlet i et af Ungdomsparlamentets 12 udvalg, hvor udvalgsformændene, der alle er folketingsmedlemmer, og eleverne skulle blive enige om, hvilket af udvalgets 5 lovforslag, der skulle til behandling i salen.

Ved dagens afslutning overrakte Folketingets formand, Thor Pedersen, de lovforslag, Ungdomsparlamentet havde vedtaget, til undervisningsminister Tina Nedergaard.

”De unge møder op til dagen med et stort engagement og en oprigtig lyst til at debattere holdninger. Og jeg vil ikke blive overrasket, hvis vi en dag ser flere af de unge i lokal- eller landspolitik. Der skal i hvert fald lyde en opfordring herfra til også fremover at tage aktivt del i demokratiet - de har forudsætningerne for det”, sagde Folketingets formand, Thor Pedersen, ovenpå dagen.

Ungdomsparlamentet vedtog i år blot tre love: Lov om solcelletage på offentlige bygninger, lov om påbudte psykologsamtaler til hjemvendte soldater og lov om ændring af indfødsretloven (dobbelt statsborgerskab).

Deltagerne i Ungdomsparlamentet var skoleelever fra 8.-9. klasser på skoler i Danmark og Grønland. Folketinget modtog denne gang 1.037 lovforslag, hvoraf 60 blev udvalgt.

Senest opdateret: [18.11.2022]