Nordisk Råd afbryder Hvideruslandssamarbejde

04.02.2011

Præsident Henrik Dam Kristensen, S, Nordisk Råd har i et brev til formanden for Parlamentet i Minsk udskudt en planlagt studietur for politikere fra Hviderusland. Og klart tilkendegivet for det hviderussiske regime, at samarbejdet vil først blive genoptaget, når den politiske situation er blevet forbedret og de politiske fanger er frigivet.

De nordiske lande har i fællesskab og sammen med vores naboer i de baltiske lande arbejdet for at fremme fælles værdier som demokrati, ligestilling, ytringsfrihed og forsamlingsfrihed.

Nordisk Råd har i mange år arbejdet i Hviderusland for netop de værdier, som er blevet groft krænket ved myndighedernes brutale adfærd i forbindelse med præsidentvalget i december sidste år.

Den uforholdsmæssige brug af vold fra myndighedernes side på valgaftenen og efterfølgende har været et stort tilbageskridt for demokratiseringsprocessen og reformerne i Hviderusland.

Nordisk Råd beklagede allerede lige efter præsidentvalget i december stærkt anholdelserne og brugen af vold mod mange oppositionspolitikere, herunder en række præsidentkandidater.

På et møde i Nordisk Råds Præsidium i januar var der enighed om fortsat at støtte udviklingen mod demokrati i Hviderusland ved at samarbejde med civilsamfundet, oppositionen, uafhængige medier, hviderussiske NGO´er og studenter som bliver udsat for regimets undertrykkelse.

Nordisk Råd og Ministerråd støtter eksiluniversitet i Litauen, Vilnius for hviderussiske studerende. I slutningen af januar gav Nordisk Ministerråd 20 000 euro til European Humanities Universitys nødfond. En fond som skal dække ekstra omkostninger i forbindelse med optagelse af studenter, som blev udvist fra hviderussiske statsuniversiteter i forbindelse med demonstrationerne i december 2010.

Se flere nyheder fra Folketinget

Senest opdateret: [09.03.2017]