Nordisk fordømmelse af masseanholdelser i Hviderusland

22.12.2010

Den hårdhændede behandling af valgprotesterne i Minsk møder nu kraftig kritik fra Norden. Både Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd fordømmer masseanholdelserne.

Det hviderussiske styre, der har slået hårdt ned for at opløse valgprotesterne mod det stærkt kritiserede genvalg af præsident Alexander Lukasjenko, fordømmes af Nordisk Råds præsident og Nordisk Ministerråds generalsekretær.
- Det er Nordisk Råds mål at støtte udviklingen mod demokrati i Hviderusland. Desværre blev præsidentvalget en misbrugt mulighed for forbedringer. De positive tegn med en lidt mere åben valgkamp end tidligere, er nu blevet afløst af et kraftigt tilbageslag med myndighedernes brutale fremfærd efter afslutningen af valget, udtaler Nordisk Råds Præsident Helgi Hjörvar.

Politiets voldsomme angreb på folkemængden førte til massive masseanholdelser og sårede. Blandt de anholdte og sårede er blandt andre seks studerende og en lærer fra det hviderussiske eksiluniversitet EHU, som også deltog i demonstrationerne. Det fordømmes kraftigt af Nordisk Ministerråd.

- Det er helt uacceptabelt, at EHU-studerende og lærere, eller enhver anden for den sags skyld, anholdes for at udøve deres helt basale demokratiske rettigheder. Vi forlanger en øjeblikkelig løsladelse af alle de anholdte demonstranter i Minsk og et stop for politiets brutale metoder, siger Nordisk Ministerråds generalsekretær, Halldór Ásgrímsson.

Dette tilbageslag er ikke i landets egen interesse, hvis det ønsker at blive et ligeværdigt medlem af den europæiske familie. Myndighederne bør følge opfordringerne fra OSCE’s valgobservatører, så de anholdte bør derfor straks løslades. Befolkningen i Hviderusland.

Nyhed fra Norden.org

Se flere nyheder fra Folketinget

Senest opdateret: [09.03.2017]