Folketinget fik besøg fra Indonesien

29.10.2010

To viceformænd for det indonesiske parlament, Dr. Ahmad Farhan Hamid og Hairiyanto Y. Thohari besøgte fredag den 29. oktober 2010 Folketinget, hvor de mødtes med Folketingets formand Thor Pedersen.

”Under mødet med Dr. Ahmad Farhan Hamid og Hairiyanto Y. Thohari fik jeg lejlighed til at høre nærmere om, hvordan Indonesien har klaret sig relativt godt igennem den globale og økonomiske finanskrise og fik en drøftelse af de udfordringer, som Indonesien ser for fremtiden”, udtaler Folketingets formand Thor Pedersen om besøget.

På mødet fik formanden også mulighed for at give udtryk for sin medfølelse med de mange i Indonesien, som blev ramt af en Tsunami i denne uge.

Viceformændene er på besøg i Danmark, hvor de bl.a. skal mødes med embedsmænd i Udenrigsministeriet og forskere fra Københavns Universitet.

Om viceformændene

Dr. Ahmad Farhan Hamid er uddannet læge, har siden 1999 været medlem af det indonesiske parlament og siden 2009 viceformand.

Hairiyanto Y. Thohari har en master i antropologi, har været medlem af parlamentet siden 1997 og viceformand siden 2009. Han har bl.a. været medlem af udenrigs- og forsvarsudvalget.

Indonesien – et nyt demokrati

Indonesien opnåede selvstændighed i 1949. I 1999 valgte landet en kurs mod større grad af demokrati ved en markant ændring af forfatningen, der bl.a. gjorde det muligt at afholde demokratiske parlamentsvalg. I 2004 blev det første direkte valg til præsidentposten gennemført. Dette blev vundet af præsident Susilo Bambang Yudhoyono med over 60 pct. af stemmerne. Præsidenten, der også er regeringsleder, nyder stor opbakning i befolkningen og blev genvalgt i juli 2009, igen med over 60 pct. af stemmerne. Han er dermed i gang med sin anden og sidste præsidentperiode og vil fortsætte sin indsats for korruptionsbekæmpelse, transparens i regeringsførelsen og demokratisk udvikling.

Relationer mellem Indonesien og Danmark

Siden slutningen af 1990’erne har Danmark gennemført en række udviklingsprogrammer i Indonesien. På nuværende tidspunkt er Danmark i gang med at gennemføre to større programmer. For det første et program, der skal fremme demokrati, god regeringsførelse og terrorbekæmpelse. For det andet et program med fokus på udnyttelse af bæredygtig energi som led i fattigdomsbekæmpelse. Samlet har programmerne et budget på omkring 60 mio. kr. om året. I øvrigt går overskuddet fra årets u-landskalender til miljøundervisning af fattige børn i Indonesien.

Se flere nyheder fra Folketinget

Senest opdateret: [09.03.2017]